Издателският екип Novalac

Разлика между обикновената и активната фолиева киселина

Фолатът, известен още като витамин B9, е основен микроелемент, който участва в различни процеси в тялото. Хората не можем да произвеждаме основни микроелементи сами, така че сме зависими от адекватното хранене, за да осигурим необходимите нива в тялото.

Витамините, минералите и микроелементите играят ключова роля за здравето на бременната жена и за правилното развитие и здраве на плода. Важно е бременната жена да познава основите на здравословното хранене и да отчита повишените нужди от енергия, протеини, витамини, минерали и микроелементи, които не винаги може да си набави само чрез здравословно хранене. Хранително вещество, което е много важно за здравето на бременната жена и здравословното развитие на плода, е фолиевата киселина. По време на бременност често се налага да се приема допълнително, тъй като не можем да си го набавим в достатъчни количества чрез храната. (1)

Препоръчителни дневни дози фолат за жени на различни етапи от живота.

Фолат и фолиева киселина

Фолатът, известен още като витамин B9, е основен микроелемент, който участва в различни процеси в тялото. Хората не могат да произвеждат основни микроелементи сами, така че ни е нужно адекватно хранене, за да осигурим необходимите нива в тялото.

Нивата на фолат в тялото могат да бъдат повлияни от:

  • Хранителните ни навици;
  • По-лошо пренасяне на приетите фолати от храната в кръвта;
  • Повишени нужди от фолат (напр. бременност);
  • Разлики в метаболизма, които са резултат от генетиката.

Фолатът играе ключова роля в осигуряването на нормална клетъчна функция. (2)

Основните източници на фолат в природата са зелените листни зеленчуци (спанак, броколи, маруля), цитрусови плодове, боб и савойско зеле. (3) Фолатът, съдържащ се в храната, е чувствителен към високи температури, светлина, окисление и е разтворим във вода. Поради това се препоръчва да не се готвят твърде дълго храни, съдържащи фолат. (4) За да осигурят адекватни нива на фолиева киселина в кръвта на населението, някои страни са въвели задължително обогатяване на храната със синтетично получени фолати, т.е. фолиева киселина. (2)

Фолиевата киселина не се среща естествено, но има подобрени свойства от естествено срещащите се фолати. Фолиевата киселина е по-стабилна форма на фолат, която също се усвоява по-лесно от тялото ни. След поглъщане синтетично получената форма на фолиева киселина се подлага на редица метаболитни реакции в организма, при които се образува полезна за организма форма на фолат – 5-метил тетрахидрофолат или активната форма на фолиевата киселина. (2)

Как действа активната фолиева киселина?

След поглъщане с храна, превръщането на фолатите започва в тънките черва, като успехът на превръщането е силно зависим от активността на ензима 5,10-метилентетрахидрофолат редуктаза (MTHFR), който е обект на полиморфизъм. Намалената активност на ензима MTHFR допълнително увеличава нуждата от прием на фолат и повишава риска от определени болестни състояния. (2) Полиморфизмът на MTHFR, което означава намалена активност на MTHFR, се среща при повече от 50% от населението. (3)

Сред наличните източници на фолиева киселина най-добрият избор е активната форма на фолиева киселина – 5-метилтетрахидрофолат – която може да се използва пълноценно дори от хора, които имат отслабена способност да превръщат фолиевата киселина в нейната активна форма поради полиморфизма на MTHFR.

Ползи от активната форма на фолат 5-метилтетрахидрофолат във формата на цвете.

Заключение

Грижата за здравословното развитие на бебето започва още преди зачеването. Здравето и адекватното хранене на майката са ключови фактори за успешното начало, протичане и завършване на бременността. Със знанието, че не всички хранителни елементи могат да бъдат напълно набавени и оползотворени от храната, правилният подбор на хранителни добавки е от решаващо значение.

Чрез нови изследвания и развитие на науката изследователите са получили активна фолиева киселина, която може да се използва от цялото население. (5) Най-новото, четвърто поколение фолиева киселина Quatrefolic® се предлага в Novalac® Prenatal капсули.

Генерации на фолати и тяхната биологична наличност, показани в четири етапа.

Източници:

  1. Novak Antolič Ž et al. Klinična prehrana v nosečnosti. Medicinska fakulteta, Univerza v Ljubljani, Ljubljana 2015
  2. Scaglione F, Panzavolta G. Folate, folic acid and 5-methyltetrahydrofolate are not the same thing, Xenobiotica, 2014, 44:5, 480-488
  3. Czeizel A et al. Folate Deficiency and Folic Acid Supplementation: The Prevention of Neural-Tube Defects and Congenital Heart Defects. Nutrients, 2013, 5, 4760-4775.
  4. Sources of folate: where can we find folate in food? [Internet]. [citirano 7.4.2023]. Dostopno na: https://quatrefolic.com/news/sources-of-folate-where-can-we-find-folate-in-food/
  5. Quatrefolic®, the 4th generation of folate [Internet]. [citirano 7.4.2023]. Dostopno na: https://quatrefolic.com/

Прочетете още

Прочетете още съдържание, което ще ви е от полза.

Присъединете се към Novalac клуб

С регистрирането си в Novalac клуб, вие получавате:

  • Електронна книга със съвети „Хранене през първите 1000 дни“ за мама и бебе.
  • Електронна брошура „Първата годинка на бебето“ с полезна информация.
  • Редовно персонализирано съдържание за прекрасния период, който ви съпътства в момента.
  • През периода на бременност всяка седмица ще ви радваме с новини за развитието на вашето мъниче и промените, които можете да очаквате в живота си.