Запек

Какво е запек?

Запек означава нередовна дефекация при бебе  (два пъти седмично или по-малко). Изпражненията са по-твърди, дефекацията е по-рядка, трудна, дори болезнена, на повърхността на изпражненията може да се появи кръв.

Болезнен ли е запека?

Отделянето на твърди изпражнения е болезнено, може да присъства и кръв. Трябва да се предприемат действия незабавно. Ако детето свързва „акането“ с болка, то ще се опита да задържи изпражненията и следователно запекът ще стане по-сериозен.

Какво причинява запек?

Запекът обикновено има функционални причини и е пряко свързан с храната, консумацията на недостатъчно количество течности или приема на определени лекарства. Ако детето приема лекарства, това може да забави храносмилането, което трябва да кажете на Вашия лекар.

Препоръчано ви е да използвате мляко Novalac IT за кърмачета при запек.

Млякото Novalac IT е внимателно пригоден за кърмачета при запек. Съдържа повишено количество лактоза (млечна захар) и магнезий, които позволяват на изпражненията да омекнат и по този начин облекчават дефекацията. Novalac IT е перфектната храна и отговаря на всички хранителни нужди на бебето за нормален растеж и развитие.

Млякото Novalac IT е подходящо за хранителни нужди на кърмачета от раждането до 12-месечна възраст при запек, в случай, че не са на майчина кърма. Novalac IT отговаря на всички хранителни нужди на кърмачето до 6-месечна възраст, а за деца на възраст над 6 месеца е част от разнообразния хранителен режим. След 12-месечна възраст препоръчваме да се премине към преходно мляко Novalac 3.

Какво да предприемете, ако детето има запек?

  • Ако кърмите Вашето бебе, млякото Ви може да е с ниско съдържание на фибри: опитайте да ядете повече плодове и зеленчуци.
  • Ако хранете бебето си на бутилка, препоръчваме да използвате мляко Novalac IT за кърмачета при запек. Също така трябва да се консултирате с Вашия педиатър.
  • Ако детето Ви вече се храни разнообразно, включете в храната му определени храни, като пресни плодове и зеленчуци (киви, портокали, мандарини, компот от сини сливи или смокини, грозде, круши и др.) и пълнозърнест хляб.
  • Във всички случаи предлагайте на детето по малко течности (вода, чай, плодови сокове) възможно най-често.

Кои храни трябва да се избягват ако Вашето дете има запек?

Ако смятате, че детето ви има запек, първо изключете възможността за неправилно приготвяне на храната (млякото), коригирайте диетата си и се консултирайте с педиатър. Ние не препоръчваме:

  • Банани
  • Шоколад
  • Овесена каша съдържаща шоколад
  • Моркови
  • Ориз

Не използвайте лаксативи, без консултация с Вашия лекар. Не позволявайте на запека да продължи по-дълго време.

Регургитация

Регургитацията (връщането на храна) често се среща при кърмачетата през първата година от живота им. Проявява се като неволно връщане на кърмата или храната от стомаха в хранопровода.

Прочети статията
Издателският екип Novalac
Издателският екип Novalac,

Колики

За коликите все още не е известно какво точно ги причинява. Има доста симптоми зад тази концепция. Коликите са свързани със спазми и газове като цяло.

Прочети статията
Издателският екип Novalac
Издателският екип Novalac,
Всички статии