Начална > Образователно съдържание > Цветът на бебешките очи

Цветът на бебешките очи

Защо повечето бебета имат сини очи?

Очите на вашето новородено може да са с красив син цвят, но знаете ли, че могат да се променят в кафяви или зелени? Научете кога и дали изобщо цветът на очите на Вашето дете ще се промени и как генетиката им влияе.

Защо цветът на очите на бебето се променя?

Новородените, особено тези със светла кожа, също имат и светли очи. Причината за това е много малкото количество меланин, съдържащ се в ириса на окото им. Меланинът е пигмент, който определя цвета на очите, кожата и косата. Той реагира на слънце и светлина, така че цветът на кожата се променя в по-тъмен цвят под въздействието на слънцето, и същото се случва и с ириса. Генетиката контролира колко меланин или пигмент ще има човек в тялото си. Вашето бебе ще наследи ДНК от Вас и Вашия партньор, определящо цвета на очите му (сини, кафяви, зелени или други).

Важно е да се отбележи, че промените не са причинени от цвета на пигмента, тъй като син, зелен, кафяв или сив пигмент не съществуват. Единственият пигмент, който имаме в очите, е кафяв и неговото количество определя дали човек ще има светли или тъмни очи. Обикновено бебето се ражда със сини очи, защото меланинът не се формира в матката (или в много малки количества). По-късно, под въздействието на светлината, в очите се образува повече меланин и затова те стават по-тъмни на цвят.

Може да изглежда като просто уравнение, което казва, че двама родители с кафяви очи ще имат бебе с кафяви очи. Въпреки че резултатът често е такъв, не е задължително да стане така.

В тялото си имаме няколко гена, определящи цвета на очите, така че дете на родители с кафяви очи може да има сини очи. Родителите също съхраняват гените на родителите си в техните генетични записи. Ако детето Ви има различен цвят от Вашия или на партньора Ви, причината може да е в бабата или дядото на детето.

Имайки предвид, че все още не е напълно ясно как се изразяват гените и каква е тяхната роля в цвета на очите, е трудно да се предвиди какъв цвят на очите ще има детето. Вероятностите за различни резултати са показани на снимката.

Кога цветът на очите се променя?

Можете да очаквате най-голяма промяна в цвета на очите между 6 и 9 месец от живота на детето. По това време в ириса се натрупва необходимото количество пигмент, който ще определи крайния цвят на очите, а самата промяна е постепенна.

След навършване на една годинка, повечето деца вече притежават своя окончателния цвят на очите. В много редки случаи, детето може да промени цвета на очите си до 6-годишна възраст, а при 10% от хората цветът на очите се променя и в зряла възраст.

 

 

Запек

Запек означава нередовна дефекация при бебе (два пъти седмично или по-малко). Изпражненията са по-твърди, дефекацията е по-рядка, трудна, дори болезнена, на повърхността на изпражненията може да се появи кръв.

Прочети статията
Издателският екип Novalac
Издателският екип Novalac,

Регургитация

Регургитацията (връщането на храна) често се среща при кърмачетата през първата година от живота им. Проявява се като неволно връщане на кърмата или храната от стомаха в хранопровода.

Прочети статията
Издателският екип Novalac
Издателският екип Novalac,
Всички статии