Начална > Образователно съдържание > Изпражнение на кърмаче — Кое е нормално и кое не

Изпражнение на кърмаче — Кое е нормално и кое не

Въпреки че темата може да не е най-привлекателната на пръв поглед, изпражнението на кърмачето често е причина за безпокойство и много въпроси от страна на родителите. Какво означават различните цветове, променената консистенция на изпражнението, които виждате ежедневно? Дори много опитните родители вероятно още не са видели всички комбинации, които се срещат при кърмачетата. В тази статия ще научите всичко за изпражнението на кърмачето.

Състав

Изпражнението съдържа около 75 % вода, а останалото е комбинация от живи и мъртви бактерии, които в червата помагат за смилането на храната, протеини, хранителни отпадъци, клетъчна лигавица, мазнини, соли и вещества, отделяни от червата и черния дроб.

Миризма

Като се има предвид състава, не е изненадващо, че изпражнението има неприятна миризма, която е следствие от дейността на бактериите, които произвеждат различни вещества и газове. Изпражнението, което се задържа по-дълго време в червата, има и по-неприятна миризма. Изключително тежката, кисела миризма може да показва алергия към протеините на кравето мляко. Обикновено изпражненията на кърмачетата, които са кърмени, нямат неприятна миризма, докато при кърмачетата, хранени със заместващо мляко, миризмата е малко по-неприятна. Когато едно кърмаче влезе в контакт с различни източници на белтъчини (когато започне да се храни със смесена храна, особено месо), миризмата на изпражнението става по-неприятна. Ако смятате, че миризмата на изпражнението е изключително неприятна, споменете това на избрания от Вас педиатър.

Цвят

Кърмачета, които са изцяло кърмени, консумират ежедневно разнообразни белтъчини в зависимост от храната на кърмещата майка. Цветът на изпражнението на кърмачето също леко се променя в съответствие с храната на майката. От друга страна, изпражненията на кърмачетата, които консумират изключително заместващо мляко и следователно получават един и същи вид храна всеки ден, също се променят. Причината се крие във факта, че чревната флора на кърмачето се променя (съставът на бактериите, които обитават червата). По този начин изпражнението на едно кърмаче, хранено със заместващо мляко в понеделник, може да изглежда различно от изпражнението в петък.

Цвят

Консистенция

Изпражненията на кърмачетата могат да бъдат твърди като масло, меки като извара или течни като кисело мляко. Обикновено изпражнението на кърменото бебе има цвят на горчица и може да бъде зърнесто или гладко. От друга страна, кърмачетата, хранени със заместващо мляко, имат изпражнения, подобни на пудинг. Ако изпражнението на кърмачето е като на едно зайче (на топчета), то вероятно е със запек. Прилага се общото правило — ако изпражнението се търкаля, вероятно е прекалено твърдо.

Честота

Колко често бебето се изхожда не е толкова важно, както повечето родители си мислят. След 6 месеца трябва да има не повече от 6 дефекации на ден и не по-малко от 1 на седмица. Всичко между тях е напълно нормално. През този период скоростта на движение на храната през червата се забавя. Ако храната се движи през стомашно-чревния тракт твърде бързо, тялото не усвоява достатъчно хранителни вещества. Ако обаче храната се движи твърде бавно, това може да означава запек. Консистенцията (твърдостта) на изпражненията е по-важна от честотата на дефекация.

Тъй като кърмачето расте и храненето му се променя, се променят и изпражненията му

Новородено

Първото изпражнение на кърмачето е лепкаво, черно-зелено на цвят и се нарича мекониум. Неговото формиране започва много преди раждането. Съдържа околоплодна течност, телесни клетки, жлъчка, коса и т.н. или всичко, което кърмачето е погълнало, докато е било още в утробата. Въпреки че изглежда много непривлекателно, мекониумът няма мирис. След няколко дни изпражненията стават по-воднисти и жълтеникави на цвят, през първия месец може да има до 10 наакани пелени на ден.

2–4 месец

През този период броят на дефекациите се стабилизира на около 4 на ден. Честотата на дефекациите обикновено е по-висока при приемащите кърма, отколкото при кърмачетата, които се хранят с млечна формули. Въпреки това, поради доброто оползотворяване на хранителните вещества в майчиното мляко, дори изцяло кърмените бебета могат да се изхождат само веднъж седмично и това не означава, че имат запек.

5–12 месец

Когато кърмачето започне да приема гъста храна, изпражненията също се променят. Изпражненията на кърмачетата, които са кърмени, стават по-плътни, а изпражненията на кърмачетата, които пият заместващо мляко, стават по-редки. След въвеждането на гъста храна, кърмачетата, които са били изцяло кърмени и преди въвеждането на гъста храна са се изхождали само веднъж седмично, сега обикновено започват да се изхождат всеки ден.

1–3 години

След първия си рожден ден детето обикновено се храни с всякакви гъсти храни, така че изпражненията му стават по-твърди и плътни. Между 12 и 18 месеца ще можете да забележите „зеленчуковите пелени“, където в изпражненията ще се видят по-големи парчета неусвоени зеленчуци. Причината за това явление е, че червата на детето в този период тепърва свикват с храносмилането на по-големи парчета зеленчуци и много деца в същото време не дъвчат достатъчно добре храната. С течение на времето цялата храна ще бъде усвоявана по-добре и в пелените няма да остават по-големи парчета.

Какво да правя, ако детето има запек?

  • Ако кърмачето е кърмено, то майката трябва да приема повече фибри (плодове и зеленчуци).
  • Ако кърмачето е хранено със заместващо мляко, препоръчваме да изберете мляко, което е предназначено за този проблем (Novalac IT). То съдържа повече млечна захар и магнезий, които омекотяват изпражненията и улесняват дефекацията. Консултирайте се и с избрания от Вас педиатър.
  • Ако детето вече се храни с гъсти храни, уверете се, че приема много пресни зеленчуци и плодове, пие много течности (за предпочитане вода) и не му предлагайте шоколад и шоколадови пюрета, ориз и варени моркови.

Кога е необходимо да посетите педиатър?

  • Изпражнението е черно (съмнение за усвоена кръв от стомаха или тънките черва), червено изпражнение (подозрения за кървене от дебелото черво или ректума), бяло изпражнение (проблеми с жлъчния мехур);
  • Ако детето плаче и крещи от болка при изхождане;
  • В изпражнението има слуз (това може да е инфекция или непоносимост);
  • Изпражнението се променя значително след въвеждането на нова храна в диетата (това може да е алергия);
  • Ако изпражнението е много течно или детето има диария дори след навършване на 1 година (течно изпражнение повече от пет пъти на ден).

4 неща, които могат да променят изпражнението на кърмачето

Антибиотици

Дете, което приема антибиотици, може да получи диария, да страда от газове и да има подуване на червата. В такива случаи се препоръчва използването на пробиотици (напр. Waya с интервал от поне два часа между приема на антибиотика и пробиотика). Изследванията потвърждават, че пробиотиците съкращават продължителността на диарията, предизвикана от антибиотици.

Гастроентерит

Децата с чревна вирусна инфекция често повръщат през първия ден и след това се нуждаят от още 2 седмици, за да може храносмилането им да се регулира. След като вирусът колонизира червата, добрите бактерии се нуждаят от известно време, за да възстановят първоначалния си баланс. Дори в тези случаи можете да ускорите лечебния процес, като използвате пробиотик (напр. Waya).

Пътуване

По време на пътуване понякога е трудно да се осигури достатъчен прием на течности, което може да доведе до запек. Водата на новите места може да съдържа бактерии, с които храносмилателната система на кърмачето не е свикнала, така че може да се появи диария. Дори в този случай пробиотиците (напр. Waya) могат да помогнат. Най-добре е да се започне приемът им няколко дни преди планираното пътуване.

Добавки с желязо

При прием на добавки с желязо (поради анемия) изпражненията стават много тъмни или дори черни, което е напълно нормално. Ако изпражненията са черни, но детето не приема железни добавки, е необходима консултация с педиатър.

Статията е с информативен характер и не е подходяща за диагностика или лечение на проблеми. Ако се съмнявате, моля, консултирайте се с педиатъра на Вашето дете.

Запек

Запек означава нередовна дефекация при бебе (два пъти седмично или по-малко). Изпражненията са по-твърди, дефекацията е по-рядка, трудна, дори болезнена, на повърхността на изпражненията може да се появи кръв.

Прочети статията
Издателският екип Novalac
Издателският екип Novalac,

Регургитация

Регургитацията (връщането на храна) често се среща при кърмачетата през първата година от живота им. Проявява се като неволно връщане на кърмата или храната от стомаха в хранопровода.

Прочети статията
Издателският екип Novalac
Издателският екип Novalac,
Всички статии