Начална > Образователно съдържание > Как раждането ще промени живота ви?

Как раждането ще промени живота ви?

С наближаване на датата на раждане вие все по-често се питате как ще се промени животът ви след пристигането на новороденото? Споделяме няколко от потенциалните сценарии по-долу.

1.Ще посветите цялото си време на новороденото

Поздравления – вашето бебе е у дома и животът ви се променя по прекрасен и непредсказуем начин. Трябва да се приспособите напълно към неговия режим. Новороденото спи до 18 часа на ден, но сънят е разделен на множество малки интервали между които се разпределят кърменето, смяната на памперси и мнооооооого носене и люлеене на ръце.

СЪВЕТ: След първата хаотична седмица, през която безпорядъка е неминуем, новороденото ще започне да спи по-продължително без да се събужда. Неговият режим ще стане по-предвидим и вие ще се превърнете в световен шампион по управление на времето.


2. Ще станете член на един нов, многочленен клуб.

Изведнъж ще се окажете с много приятели. Непознати, които ще срещнете по време на разходките с количката, ще ви се усмихват и ще ви питат за възрастта и името на бебето. Ще имате възможност да се включите в разговори за децата и тяхното отглеждане… Този клуб, към който сте се присъединили при явяване на вашето дете на бял свят, се нарича родителство и той ще ви осигури голяма компания. Забавлявай те се!

СЪВЕТ: Ще развиете свой собствен начин на възпитание, който може би ще се различава от начина на възпитание на вашите приятели или съседи. Не се притеснявайте и се доверете на себе си - вашият начин на възпитание е най-подходящият за вашето семейство.


3. Връзката ви с семейство ви ще претърпи промяна

Динамиката на вашата връзка ще се промени. Сега имате нов член в семейството, който се нуждае от голяма част от вниманието ви, което следователно ще доведе до-малко време за вас с вашият партньор. Ако само единият родител отделя време при отглеждането на новороденото, тогава другият може да се почувства пренебрегнат. Често това води до родители, които общуват по-рядко от преди раждането на детето.

СЪВЕТ:Отделете си малко време само за вас двамата. Определете конкретно време и споделете какво се случва във вашето ежедневие.


4. Нов нощен режим

Добрият (и най-вече достатъчният) нощен сън – какво е това отново? Действително, бебето ще промени нощният ви ритъм за определен период от време. Но добрата новина е, че този период на недоспиване няма да трае дълго. През времето когато вашето бебе не спи е добре да се редувате с вашия партньор при нощните събуждания.

СЪВЕТ:През деня, когато бебето спи, не се опитвайте да наваксате с цялата работа, която е останала несвършена. Добре е вие също да си легнете и да си дадете почивка.

 


5. Ще имате много посещения

Вашите роднини и приятели ще искат да видят най-малкия член на семейството ви. Когато дойдат на гости, разговорите основно ще се свеждат до опита с отглеждане на новороденото. Приемайте гости, само ако се чувствате готови за това, като няма нищо лошо в това да се информирате предварително дали са здрави, както и да ги помолите да измият ръцете си, ако желаят да подържат детето на ръце.

СЪВЕТ: Ако се чувствате уморени и претоварени е напълно нормално да помолите желаещите да ви дойдат на гости това да бъде отложено за някой друг ден. Добрите приятели винаги ще се отнесат с разбиране.


6. Вие ще правите повече гримаси от вашето новородено.

Новородените се учат чрез мимиките и взаимодействието с околната среда. Много скоро ще започнете да изразявате със смешни гримаси за да стимулирате развитието на вашето новородено. Смеейки се, плезейки се, правейки физиономии и издавайки различни непривични звуци ще привличате вниманието на новороденото.

СЪВЕТ:След няколко седмици ще забележите, че вашето бебе изучава лицето ви, учи и всъщност имитира мимиките, които му показвате.

 


7. Ще се нуждаете от помощ

Бебетата са забавни, но в същото време изискват много внимание. Не се опитвайте да правите всичко сами! Позволете на партньора си да ви помогне. Ежедневно всеки от вас има нужда от време само за себе си, докато другият поеме грижите за бебето. Правете нещо приятно през това времето – гледайте филм, четете книга, поразходете се или се насладете на една топла вана.

СЪВЕТ: Ако сте самотен родител, не се чувствайте неудобно да помолите ваш приятел или член от семейството за помощ. Времето, което посвещавате само за вас ще ви зареди с нова енергия.


8. Бебетата имат нужда да им се говори.

Когато говорите с вашето бебе се случват две неща: Детето учи и връзката между вас става по-силна. Колкото повече говорите на вашето дете, толкова повече то учи и връзката ви се споява.

СЪВЕТ: Имитирайте звуците на вашето дете – ба-ба, гу-гу и изчакайте „отговора“ му. След това повторете неговите звуци отново. Упражнението дава възможност на новороденото да се учи на диалог.


9. Чувството на вина е нормално

През периода на планиране на бременността, повечето бъдещи родители си представят, че живота ще е перфектен след раждането на детето. Но по-късно понякога ще изпитвате желание да си върнете “старият живот“ преди раждането на бебето. Подари това, че не се наслаждавате на всеки момент с новороденото, можете да изпитате чувство на вина. Това разбира се е напълно нормално да желаете да имате време само за себе си.

СЪВЕТ: Помолете за помощ. Например, когато бебето е в безопасност в своето легло, обадете се на приятел да си поговорите. Можете да се гордеете със своята изобретателност в тази нова ситуация.

 


10. Ще откриете, колко забавни са книгите за деца

Ако не сте имали досег до книжките за деца до този момент, сега ще имате възможност да ги заобичате. Много от тях са така написани, че да будят интереса както на децата, така и на родителите и по този начин стават едновременно средство за забавление и учене. Бебетата обичат да им се чете и никога не е твърде рано за въвеждането им в света на книгите.

СЪВЕТ: Четенето на глас ще стимулира детето да стане страстен читател по-късно в неговия живот.


11. Ще допускате грешки

Може би сте прочели множество книги за отглеждане на деца и за родителството, и сте си казвали, че като родител никога няма да направите и кажете определени неща … и изведнъж противно на това правите точно обратното. Най-вероятно перфектните родители съществуват, но това е в идеалния свят, който го има само на книга. Дайте си възможност да бъдете просто „добър родител“. Спокойно, случайните отклонения от поетия курс в отглеждането на вашето дете няма да му нанесат вреда.


12. Ще играете ролята на съдия

В процес на израстване на вашето дете, ролята ви на съдия също ще придобива все по-съществено значение. Ще се налага да помирявате възникнали кавги между децата си, да поставяте ограничения и понякога да налагате наказания. Въдворяването на дисциплина не е най-приятната част от родителството, но е наложителна в процеса на отглеждане на децата и те имат необходимост от нея.

СЪВЕТ: Ако имате повече от едно дете, отделяйте време, в което да бъдете поотделно с всяко едно от тях. По този начин, те ще почувстват, че имат вашето внимание само за тях.


13. Любовта към децата е автентична

При някой родители това се случва още от първият момент, в който видят своето новородено, а за някой това изисква известно време. Но със сигурност ще има момент, в който, когато погледнете своето дете ще изпитате дълбока емоция непозната до този момент. Насладете ѝ се и ѝ позволете да трае през целия ви живот.

Запек

Запек означава нередовна дефекация при бебе (два пъти седмично или по-малко). Изпражненията са по-твърди, дефекацията е по-рядка, трудна, дори болезнена, на повърхността на изпражненията може да се появи кръв.

Прочети статията
Издателският екип Novalac
Издателският екип Novalac,

Регургитация

Регургитацията (връщането на храна) често се среща при кърмачетата през първата година от живота им. Проявява се като неволно връщане на кърмата или храната от стомаха в хранопровода.

Прочети статията
Издателският екип Novalac
Издателският екип Novalac,
Всички статии