Плодови пюрета

Плодовете са всички онези ядливи плодчета на растения, съдържащи фруктоза или плодова захар. Нашите предци са били привлечени от плодовете, заради сладкия им вкус. Опитът ги е научил, че сладостта е и най-вероятната гаранция, че плодът не е отровен. Освен фруктоза, плодът може да съдържа и други захари (глюкоза, захароза), всички от които придават този сладък вкус и носят енергия. Те също са отличен източник на много други хранителни вещества: витамин С, каротеноиди, фолиева киселина, антиоксиданти и диетични фибри.

Предложете последно плодовете

Поради своята сладост, плодовете вече не са на първо място при въвеждане на нови храни в хранителния режим на бебето. Новите насоки препоръчват въвеждането на плодове в самия край, когато вече сме въвели повечето зеленчуци, месо и риба.

Доказано е, че бебетата възприемат по-лесно вкусовете на зеленчуци и други по-малко сладки храни, ако бъдат запознати със сладките вкусове по-късно. Единственият вкус, който бебетата донасят със себе си, раждайки се, е вкусът на сладостта. В миналото, когато се предлагаше ябълково пюре или бананово пюре на бебетата като първо хранене, огромното мнозинство от бебетата по-късно срещаха затруднения с въвеждането на зеленчуци. Освен това периодът на изключително кърмене се удължава до шестия месец, а след това трябва да се побърза с въвеждането на месо и риба като единствен добър източник на желязо, от който бебето се нуждае на тази възраст, тъй като тъканните му запаси от хранителни вещества са изчерпани. Ако се започне с въвеждането първо на плодовете на шест месеца, зеленчуците и месото биха били въведени осем или девет месеца. През това време бебето вече би развило анемия поради недостиг на желязо, а с това и лош апетит, което би затруднило въвеждането още повече.  

Затова започнете да въвеждате пълнозърнести и плодови пюрета в диетата на бебето едва след като вече сте въвели зеленчуци, месо и пълнозърнести храни. Плодовият сок може да се добавя към зеленчукови и месни пюрета по-рано, тъй като съдържанието на витамин С в сока подобрява усвояването на желязото. Най-добре е да използвате прясно изцедени сокове – смесете 2–3 супени лъжици сок със зеленчуково, месно и картофено пюре.

Два месеца след въвеждането на смесено хранене е време да замените третото млечно хранене със пълнозърнесто-плодовото пюре и да предложите на детето плодове. Тъй като плодовете са с ниско съдържание на протеини, а пълнозърнестите храни също съдържат само малко количество протеини, пълнозърнесто-плодовото пюре може да се използва само като допълнение към други богати на протеини ястия. Зърнено-плодовите пюрета обаче са богати на манган, мед, цинк и витамини В6 и С. Ако добавите чаена лъжичка извара или обикновено кисело мляко към зърнено-плодовото пюре, ястието става по-богато на протеини.

Овесени ядки с кайсий

 • 20 г овесени ядки
 • 90 мл вода
 • 100 г кайсий
 • 5 г рапично масло

Начин на приготвяне:

Сварете овесени ядки във вода, пасирайте или нарежете пресни и узрели кайсии и ги смесете със сварените и леко охладени овесени ядки. Добавете чаена лъжичка рапично масло към кашата и я предложете на вашето бебе. Ако за пръв път ще запознаете малкото дете с кайсии, предложете ги първо във варен вид.

Круши с пшеничен грис

 • 15 г пшеничен грис
 • 100 мл вода
 • 100 г белени круши
 • 15 мл сок от касис
 • 5 г рапично масло

Начин на приготвяне:

Обелете крушите, нарежете ги на парчета и ги сварете за кратко, за да омекнат. Извадете парчетата от водата и ги пасирайте, а в останалата вода сварете пшеничния грис. Добавете крушовото пюре, сока от касис и една чаена лъжичка олио към леко охладения пшеничен грис и предложете на малкото дете.

Ориз с банан и авокадо

 • 20 г ориз
 • 60 г банани
 • 30 г авокадо
 • 15 мл портокалов со

Начин на приготвяне:

Сварете ориза във вода. Намачкайте узрелите банан и авокадо с вилица и добавете към леко охладения ориз. Можете да добавите и супена лъжица прясно изцеден портокалов сок.

Запек

Запек означава нередовна дефекация при бебе (два пъти седмично или по-малко). Изпражненията са по-твърди, дефекацията е по-рядка, трудна, дори болезнена, на повърхността на изпражненията може да се появи кръв.

Прочети статията
Издателският екип Novalac
Издателският екип Novalac,

Регургитация

Регургитацията (връщането на храна) често се среща при кърмачетата през първата година от живота им. Проявява се като неволно връщане на кърмата или храната от стомаха в хранопровода.

Прочети статията
Издателският екип Novalac
Издателският екип Novalac,
Всички статии