Плодови пюрета
Плодовете са всички онези ядливи плодчета на растения, съдържащи фруктоза или плодова захар. Нашите предци са били привлечени от плодовете, заради сладкия им вкус. Опитът ги е научил, че сладостта е и най-вероятната гаранция, че плодът не е отровен. Освен фруктоза, плодът може да съдържа и други захари (глюкоза, захароза), всички от които придават този сладък вкус и носят енергия. Те също са отличен източник на много други хранителни вещества: витамин С, каротеноиди, фолиева киселина, антиоксиданти и диетични фибри.
Предложете последно плодовете
Поради своята сладост, плодовете вече не са на първо място при въвеждане на нови храни в хранителния режим на бебето. Новите насоки препоръчват въвеждането на плодове в самия край, когато вече сме въвели повечето зеленчуци, месо и риба.
Доказано е, че бебетата възприемат по-лесно вкусовете на зеленчуци и други по-малко сладки храни, ако бъдат запознати със сладките вкусове по-късно. Единственият вкус, който бебетата донасят със себе си, раждайки се, е вкусът на сладостта. В миналото, когато се предлагаше ябълково пюре или бананово пюре на бебетата като първо хранене, огромното мнозинство от бебетата по-късно срещаха затруднения с въвеждането на зеленчуци. Освен това периодът на изключително кърмене се удължава до шестия месец, а след това трябва да се побърза с въвеждането на месо и риба като единствен добър източник на желязо, от който бебето се нуждае на тази възраст, тъй като тъканните му запаси от хранителни вещества са изчерпани. Ако се започне с въвеждането първо на плодовете на шест месеца, зеленчуците и месото биха били въведени осем или девет месеца. През това време бебето вече би развило анемия поради недостиг на желязо, а с това и лош апетит, което би затруднило въвеждането още повече.
Затова започнете да въвеждате пълнозърнести и плодови пюрета в диетата на бебето едва след като вече сте въвели зеленчуци, месо и пълнозърнести храни. Плодовият сок може да се добавя към зеленчукови и месни пюрета по-рано, тъй като съдържанието на витамин С в сока подобрява усвояването на желязото. Най-добре е да използвате прясно изцедени сокове – смесете 2–3 супени лъжици сок със зеленчуково, месно и картофено пюре.
Два месеца след въвеждането на смесено хранене е време да замените третото млечно хранене със пълнозърнесто-плодовото пюре и да предложите на детето плодове. Тъй като плодовете са с ниско съдържание на протеини, а пълнозърнестите храни също съдържат само малко количество протеини, пълнозърнесто-плодовото пюре може да се използва само като допълнение към други богати на протеини ястия. Зърнено-плодовите пюрета обаче са богати на манган, мед, цинк и витамини В6 и С. Ако добавите чаена лъжичка извара или обикновено кисело мляко към зърнено-плодовото пюре, ястието става по-богато на протеини.
Овесени ядки с кайсий
- 20 г овесени ядки
- 90 мл вода
- 100 г кайсий
- 5 г рапично масло
Начин на приготвяне:
Сварете овесени ядки във вода, пасирайте или нарежете пресни и узрели кайсии и ги смесете със сварените и леко охладени овесени ядки. Добавете чаена лъжичка рапично масло към кашата и я предложете на вашето бебе. Ако за пръв път ще запознаете малкото дете с кайсии, предложете ги първо във варен вид.
Круши с пшеничен грис
- 15 г пшеничен грис
- 100 мл вода
- 100 г белени круши
- 15 мл сок от касис
- 5 г рапично масло
Начин на приготвяне:
Обелете крушите, нарежете ги на парчета и ги сварете за кратко, за да омекнат. Извадете парчетата от водата и ги пасирайте, а в останалата вода сварете пшеничния грис. Добавете крушовото пюре, сока от касис и една чаена лъжичка олио към леко охладения пшеничен грис и предложете на малкото дете.
Ориз с банан и авокадо
- 20 г ориз
- 60 г банани
- 30 г авокадо
- 15 мл портокалов со
Начин на приготвяне:
Сварете ориза във вода. Намачкайте узрелите банан и авокадо с вилица и добавете към леко охладения ориз. Можете да добавите и супена лъжица прясно изцеден портокалов сок.