Начална > Образователно съдържание > Неочаквано добра комбинация при колики: масаж и прости упражнения

Неочаквано добра комбинация при колики: масаж и прости упражнения

Искате ли да помогнете на бебето да се отпусне? Масажът е правилното решение и се приема радушно от всеки, независимо от възрастта.

Вашето бебе обича нежния допир

Особено необходим, когато детето не се чувства комфортно. През първите три месеца повечето бебета страдат от колики. Те се характеризират с честа, внезапна поява на болка и неутешим плач, с продължителност най-малко 3 часа на ден, 3 дни в седмицата и в продължение на 3 последователни седмици, най-често следобед и вечер. Бебето е неутешимо, плаче силно, сгъва крачетата си към корема, който обикновено е подут и чувствителен, а родителите са притеснени и подложени на голям стрес.

Коликите обикновено се появяват внезапно при иначе здрави бебета и изчезват също толкова спонтанно на четвъртия или петия месец.

Нежният масаж може да успокои бебето и да облекчи спазмите. Можете да започнете с такъв скоро след раждането. През първите седмици използвайте нежни и бавни движения, не се задържайте твърде дълго на едно място. В началото масажът трябва да е кратък, за да не се превъзбуди бебето. На по-късен етап имате възможност постепенно да удължите продължителността му.

Идеалният момент

Бебето трябва да е сито, спокойно и здраво 

Идеалното време за масаж е един час преди или след хранене или след къпане. Релаксиращият масаж помага на детето да усвои храната по-добре и да заспи по-лесно. В началото, трябва да затоплите дланите си и да втриете в тях няколко капки масло. Масажирайте с леки и нежни движения бебето от главата до петите.

Препоръчваме ви медицинска сестра или друг професионалист да ви покаже нагледно правилния начин за изпълнение на упражненията, преди да пристъпите към самостоятелна дейност.

Полезни съвети

  • За да се отпусне бебето, е необходимо средата да е успокояваща, както и самият родител да е спокоен.
  • Бебето се чувства най-добре в стая с температура от 23 до 26°C.
  • То обича да лежи на меко, по-плътно легло или одеяло.
  • Родители, поемете дълбоко въздух по време на масажа и също се опитайте да се отпуснете. Използвайте това време, за да се сближавате с детето.
  • Растителни масла, като маслиново и бадемово, ще бъдат най-добрият избор за масаж. Избягвайте етеричните масла.
  • Масажирайте симетрично (например първо лявата ръка, след това дясната).
  • Масажирайте бебе на възраст от около 1 месец максимум 15 минути, а дете на две години - 30 до 45 минути.
  • След масажа удължете спа програмата. Облечете бебето с топли дрехи и го дръжте близо до себе си. Тези релаксиращи моменти със сигурност ще го успокоят, както и ще намалят спазмите.

Запек

Запек означава нередовна дефекация при бебе (два пъти седмично или по-малко). Изпражненията са по-твърди, дефекацията е по-рядка, трудна, дори болезнена, на повърхността на изпражненията може да се появи кръв.

Прочети статията
Издателският екип Novalac
Издателският екип Novalac,

Регургитация

Регургитацията (връщането на храна) често се среща при кърмачетата през първата година от живота им. Проявява се като неволно връщане на кърмата или храната от стомаха в хранопровода.

Прочети статията
Издателският екип Novalac
Издателският екип Novalac,
Всички статии