Начална > Образователно съдържание > Защо бебето ми изведнъж започна да се буди през нощта?

Защо бебето ми изведнъж започна да се буди през нощта?

Между 6 и 10 месечна възраст, бебетата обикновено започват да се будят по-често през нощта. Експертите все още не знаят причината за това явление, но са сигурни, че е част от психологическото развитие. Това може да бъде повлияно от много фактори, например заболяване, ходене на почивка, промяна на ежедневието, ваксинация, въвеждане на гъста храна, страх от раздяла и други промени в развитието на детето.

Причини за бебешкото безсъние

Ако бебето ви изведнъж е започнало да се буди по-често през нощта, първо помислете каква може да бъде причината за това. Промени ли се нещо в обкръжаваща средата на бебето? Различен ли е сезонът вече, и на бебето дали му е студено или горещо през нощта? Може би съседите отвън имат включена лампа, която осветява креватчето и отвлича вниманието на бебето от съня? Опитайте се да разрешите проблема. Облечете бебето според стайната температура и затъмнете стаята, ако е необходимо. Ако проблемът е уличен шум, можете да използвате устройство, което създава бял шум и обикновено успокоява бебето.

Проблеми със съня могат да възникнат и при достигане на важни етапи в развитието на бебето. То има желание да опита наученото при всяка възможност, дори, например, когато се събуди посред нощ. Някои бебета се изправят на крака, придържайки се за оградата на кошарата през нощта, но след това не могат да се върнат обратно и започват да плачат. Последните изследвания показват, че по-лош сън може да настъпи дори няколко седмици преди достигане на важни етапи в развитието (например ходене).

Понякога бебетата са твърде уморени, за да успеят да заспят, а след това също и да спят спокойно. Някои родители вярват, че ако бебето спи по-малко през деня, то ще спи по-добре и по-дълго през нощта. Точно обратното обаче е вярно. Ако бебето е много уморено, то трудно заспива и сънят му впоследствие също е по-неспокоен.

Когато бебето се събуди през нощта, успокойте го, но не се вълнувайте излишно. Нека знае, че всичко е наред и че е време за лягане. Останете с бебето, докато окончателно се успокои. Трябва да има възможно най-малко комуникация, не включвайте и ярки светлини. Най-добре е да се придържате към рутината преди лягане, която е работила и преди бебето да започне да се събужда. Не променяйте начина, по който бебето заспива, като особено важно е да не въвеждате нов начин на приспиване на бебето, който няма да можете да продължите през следващите седмици или месеци. Люлеенето на бебе на ръце за една или две вечер може да е приемливо, но вероятно след това ще се наложи да го правите през всички следващи вечери. 

Бъдете постоянни в установения модел на сън. Колкото по-стриктно следвате модела, толкова по-бързо бебето ще се върне към него.

Колко часа трябва да спи детето?

Средната продължителност на съня зависи от възрастта на детето:

Възраст

0–4 месеца

4–12 месеца

1–2 години

3–5 години

Общо време на сън (часове)

16–18

12–16

11–16

10–13

Сън през нощта (часове)

8–9

9–10

11

10–13

Дневни дремки (часове)

7–9
 (3 до 5 дремки)

4–5
 (2 до 3 дремки)

2–3
 (2 дремки)

0–1
 (1 дрямка)

Кога бебето ще спи непробудно?

Три са най-често срещаните дефиниции за това кога можем да кажем, че бебето спи през нощта:

  • Когато спи от полунощ до 5 сутринта
  • Когато спи непробудно в продължение на 8 часа
  • Когато спи от 10 вечерта до 6 сутринта (което е най-близо до графика за сън на семейството)

Когато учените са наблюдавали съня на 75 бебета, те открили, че 73% от бебетата на пет месеца спят между полунощ и 5 сутринта, 62% спят непрекъснато в продължение на 8 часа и 53% от бебетата спят между 10 вечерта и 6 часа сутринта.

В края на първата година, процентите са били съответно 87%, 86% и 73%. Важно е да знаете, че тези проценти са само средна статистическа стойност и че всяко бебе е различно. Някои спят през цялата нощ още на два месеца, докато други започват да го правят няколко месеца след първия си рожден ден. Ако не сте сред щастливите родители, чиито деца бързо започват да спят продължително, може да се утешите с факта, че с всеки изминал ден се приближавате към онези нощи, в които отново ще можете да се наспивате добре.

Запек

Запек означава нередовна дефекация при бебе (два пъти седмично или по-малко). Изпражненията са по-твърди, дефекацията е по-рядка, трудна, дори болезнена, на повърхността на изпражненията може да се появи кръв.

Прочети статията
Издателският екип Novalac
Издателският екип Novalac,

Регургитация

Регургитацията (връщането на храна) често се среща при кърмачетата през първата година от живота им. Проявява се като неволно връщане на кърмата или храната от стомаха в хранопровода.

Прочети статията
Издателският екип Novalac
Издателският екип Novalac,
Всички статии