

Втората година на бебето
О, колко бързо расте Вашето малко бебе, нали? Домът Ви беше изпълнен със смях, първи стъпки и думи и безкрайни прегръдки и целувки. Представянето на храна беше и все още е истинско приключение. Също като родителството. Вашето мъниче и вие като родители ставате все по-независими и уверени.
Здравословното хранене трябва да се учи още от периода на детството, тъй като то влияе на качеството на живота ни. Не забравяйте, че основата на всяка здравословна диета е разнообразие, умереност и баланс. И сега първите 1000 дни почти свършиха...

Основни хранителни вещества и тяхната роля в развитието на бебето
- Фолиева киселина
- Желязо
- Омега-3 мастна
киселина DHA - Витамин D
- Протеини
- Витамини от група B
- Витамин В1 (тиамин) е незаменим за функционирането на нервната система;
- Витамините B2 (рибофлавин), B6 (пиридоксин) и B9 (фолиева киселина) имат различни централни роли в метаболизма на хранителните вещества в тялото;
- Витамините B3 (ниацин), B5 (пантотенова киселина) и B7 (биотин) са важни за правилното функциониране на храносмилането и разграждането на хранителните вещества от храната;
- Витамините B9 (фолиева киселина) и B12 (кобаламин) участват в правилното образуване на червени кръвни клетки, които са необходими за снабдяването на тялото на майката и детето с кислород.
- Цинк
- Витамин C
- Калций
Фолиева киселина
Защо е важно по време на кърмене?
За майките, които кърмят, се препоръчва да продължат да добавят фолиева киселина към диетата си. Липсата на прием на фолиева киселина може да доведе до анемия. Тялото не може да произвежда фолат самостоятелно, затова е важно да се осигури редовен прием с храната.

Какво е фолат или фолиева киселина?
Фолатът е витамин от група B, по-специално витамин B9. Фолиевата киселина, от друга страна, е синтетично получена форма на Витамин B9, която често се използва за заместване на фолат с хранителни добавки, когато приемът на фолат е особено важен и повишен.
Храни, които съдържат фолиева кисели
Добри източници на фолиева киселина са зелените зеленчуци, особено листните зеленчуци като спанак и маруля, както и домати, бобови растения, ядки, портокали, кълнове, пшеничен зародиш и пълнозърнести храни, но също така картофи и яйца.

На какво трябва да обърнем внимание?
Дневната нужда от фолат е по-висока при бременни жени и кърмачки и възлиза на 600 µg. Тъй като е трудно да се задоволят увеличените нужди с редовно хранене, специалистите препоръчват допълнителен прием на фолати с хранителни добавки. Въпреки това, не всички добавки с фолиева киселина са еднакви. Някои по-модерни хранителни добавки съдържат фолиева киселина в активна форма. Това означава, че поетата фолиева киселина в тялото не трябва да преминава през процеси, които я правят „полезна“, а вече се консумира в тази си форма. По този начин, тялото използва пълноценно фолиевата киселина. Освен да изберете продукт с активна фолиева киселина, е важно да се доверите и на качеството на продукта. Винаги можете да се свържете с вашия гинеколог или фармацевт в аптека за експертен съвет.
Ако консумираме твърде много фолиева киселина, излишната фолиева киселина се екскретира с урината. Общата безвредна дневна доза е 1000 µg.
Желязо
Защо е важно през първата година на бебето?
При бебетата и малките деца, приемът на желязо е особено важен за здравословното физическо и умствено развитие. Необходимият дневен прием на желязо е по-висок през първите 2 години от живота, отколкото при по-големите деца, тъй като повече желязо се използва за растежа на детето. Дефицитът на желязо между 6-ия месец и 2-рата година от живота често води до по-слаб имунитет и следователно по-голяма податливост към инфекции.

Какво представлява желязото?
Желязото е минерал, който поема важни функции в тялото, като пренос на кислород и образуване на кръв.
Храни, които съдържат желязо
Червено месо (говеждо, агнешко), вътрешности, бобови растения (леща, боб, грах), ядки и семена, пълнозърнести продукти, копър, зеле.

На какво трябва да обърнем внимание?
Що се отнася до желязото, важно е дневният прием да е възможно най-близо до 16 mg/ден, тъй като дори прекомерният прием на желязо може да доведе до преждевременно раждане или по-ниско тегло при раждане на детето. Практически е невъзможно да приемете твърде много желязо с храната. Трябва обаче да внимаваме особено, когато използваме лекарства с по-високи дози желязо.
Омега-3 мастна
киселина DHA
Защо DHA е важна през първата година на бебето?
Приемът на DHA чрез майката спомага за нормалното развитие на мозъка и зрението на детето. По време на кърмене, правилният прием на незаменими мастни киселини е важен за предотвратяване на развитието на сърдечно-съдови заболявания. Дефицитът на DHA може да доведе до появата на алергии, атопичен дерматит и астма при детето, а също така може да се увеличи рискът от преждевременно раждане.

Какво е омега-3 мастна киселина DHA?
Мастните киселини изграждат клетъчните мембрани и много хормони. Те са важни и като източник на енергия. Омега-3 мастните киселини са есенциални мастни киселини, което означава, че тялото не може да ги произвежда само, така че трябва да се погрижим за техния достатъчен прием с подходящо хранене.
Храни, които съдържат омега-3 мастни киселини
Омега-3 мастни киселини и омега-6 мастни киселини се намират в майчиното мляко, растителните масла (напр. рапично масло, орехово масло, ленено масло), ядки и семена (напр. орехи). DHA също присъства в рибните масла или мазната морска риба.

На какво трябва да обърнем внимание?
Препоръчително е бременните жени, които не консумират (редовно) мазна морска риба, да приемат допълнително хранителни добавки с DHA.
Витамин D
Защо е важен през първата година на бебето?
В ранна детска възраст, Витамин D играе централна роля в изграждането на костите, мускулите и зъбите. Дефицитът на Витамин D при деца може да причини рахит. Рахит е техническият термин за слаби кости в детството. Това заболяване се проявява като изкривяване на костите на краката, мускулна слабост, забавено никнене на зъби, кариес, дефекти на зъбния емайл, отпуснати коремни мускули, подути стави, забавено общо двигателно развитие, повишена чувствителност към инфекции и запек.

Какво представлява Витамин D?
Мастноразтворим витамин, което означава, че тялото може да го съхранява. Получаваме по-голямата част от него в тялото чрез слънчевите UV-B лъчи. Ние получаваме само около 10% от витамин D чрез храната.
Храни, които съдържат Витамин D
Мазни морски риби, като херинга, змиорка, скумрия или риба тон, мляко, масло, яйчен жълтък, мая, авокадо и телешки черен дроб.

На какво трябва да обърнем внимание?
На бебетата се препоръчва допълнителен прием на Витамин D, независимо от производството на Витамин D в кожата чрез ултравиолетова светлина и приема на Витамин D чрез кърмата или бебешката храна.
Кърмените или некърмените бебета трябва да получават 400 IU [международни единици] витамин D дневно от края на първата седмица до края на първата година от живота си.
Предозирането на витамин D е възможно само при продължителен прием на продукти с витамин D.
Протеини
Защо са важни през първата година на бебето?
Протеините играят съществена роля в метаболитните процеси и са от основно значение за растежа и развитието на детето. Нуждата от протеини е най-голяма през първите месеци от живота, но намалява към 2-годишна възраст. Майчиното мляко е най-добрата храна за бебето, тъй като то постоянно адаптира съдържанието и състава си на белтъчини към нуждите на бебето в различните възрасти. Майчиното мляко също съдържа протеини, които поддържат имунната система и предпазват детето от инфекции. За майките, които не могат да кърмят, съдържанието на протеини в млечните формули е оптимално адаптирано според европейските насоки за хранене на кърмачета.

Какво представляват протеините?
Протеините са основните градивни елементи на различни тъкани като мускули и органи. В допълнение, тялото се нуждае от тях за образуването на хормони или други телесни единици и те също участват в имунния отговор. Най-малките градивни елементи на протеините са аминокиселините. Някои аминокиселини са есенциални, т.е. тялото не може да ги произвежда само и трябва да си ги набавим чрез храната.
Храни, които съдържат протеини
Животински продукти (напр. обезмаслено мляко и млечни продукти, месо, риба, яйца), но растителните храни също са богати на протеини (напр. бобови растения, зърнени храни, семена, ядки и кълнове).

На какво трябва да обърнем внимание?
Почти всички протеини могат да причинят алергия. Най-често срещаните са алергии към краве мляко, яйчен белтък или соя. Ако не можете да кърмите и бебето ви има алергия към краве мляко, то се нуждае от специална млечна формула със силно хидролизирани протеини или формула с аминокиселини. И в двете формули протеините са разделени на по-малки градивни елементи и по този начин не предизвикват алергична реакция. Съществува по-голям риск от алергия при деца, ако роднина от първото поколение на детето (майка, баща, братя и сестри) има хранителна алергия или алергия към инхалаторен антиген, това включва напр. алергия към животински косми, трева, зърна, прах и др.
Витамини от група B
Защо са важни през първата година на бебето?
Всеки от витамините има специфични задачи в човешкото тяло. Почти всички витамини, с изключение на Витамин B12, не могат да се съхраняват в тялото, така че трябва да си ги набавяме редовно чрез храната.

Какво представляват витамините от група В?
Витамините от група В са водоразтворими витамини, които регулират метаболизма на въглехидратите, мазнините и протеините. Групата на витамините от група В включва 8 витамина. За разлика от мастноразтворимите витамини, тези витамини не могат да се съхраняват в тялото, така че вероятността от дефицит е малко по-висока.
Храни, които съдържат Витамин В
Витамините от група В присъстват в много животински и растителни храни (напр. риба, чернодробни продукти, млечни продукти, пълнозърнести продукти, броколи, спанак или зеле). Изключение прави витамин B12, който се съдържа в растителните храни в изключително малки количества, но за разлика от други водоразтворими витамини, тялото може да го съхранява.

На какво трябва да обърнем внимание?
Дефицитът на витамини от група В е рядък, но често се проявява при определени видове диети. В случай на веган и вегетарианска диета, трябва да се внимава кърмещите майки и техните деца да следят правилно диетата си и приема на хранителни добавки, съдържащи Витамин B12, тъй като той присъства само в животински продукти.
Цинк
Защо е важен през първата година на бебето?
При бебетата, цинкът е изключително важен, тъй като участва в растежа на клетките и образуването на наследствен материал (ДНК). Като съставна част на повече от 300 ензима, той участва в практически всички метаболитни процеси – регулира метаболизма на захарта, мазнините и протеините, киселинно-алкалния баланс. Следователно, дефицитът на цинк може да доведе до забавяне на растежа. Други признаци на дефицит на цинк могат да включват повишена чувствителност към инфекции, бавно заздравяване на рани, косопад, суха кожа и чупливи нокти.

Какво е цинк?
Цинкът е елемент, който присъства във всяка клетка в тялото. Важен е и за доброто функциониране на имунната система и за здрави кости, кожа, коса и нокти. Най-много цинк има в костите (около 70%).
Храни, които съдържат цинк
В допълнение към червеното месо и сиренето, цинкът се намира главно в растителни храни като пшеничен зародиш, овесени трици и овесени люспи, гъби, семена от градински чай, бразилски орехи, сусам и маково семе, слънчогледово семе, какао, боб и леща.

На какво трябва да обърнем внимание?
Цинкът се намира главно в храни от животински произход, така че съществува повишен риск от дефицит на цинк при вегетарианци и вегани. Прекомерният прием на хранителни добавки с цинк може да доведе до дефицит на желязо и мед, тъй като цинкът влияе върху функционирането и на двата елемента в организма. Признаците могат да се проявят и като болка в стомаха и червата или треска.
Витамин C
Защо е важен през първата година на бебето?
В ранна детска възраст, Витамин С е изключително важен за укрепване на имунната система, тъй като тя все още се развива при детето. Витамин С участва и в образуването на колаген, който е важен градивен елемент в съединителната тъкан, хрущялите и костите, където осигурява структурна здравина, което е от решаващо значение в периода на ускорен растеж. Като антиоксидант, той намалява въздействието на вредните радикали, които могат да причинят някои заболявания като рак. Заболявания като артрит, алергии, артеросклероза и повтарящи се инфекции, също могат да бъдат свързани с лек до умерен дефицит на Витамин С.

Какво представлява Витамин С?
Витамин С или аскорбинова киселина е водоразтворим витамин. Той има огромен брой функции в нашето тяло, поради което е изключително важен за поддържане на здравето ни, особено на имунната система.
Храни, които съдържат Витамин С
В храната витамин С присъства главно в плодовете и зеленчуците, като чушки, цитрусови плодове, киви, шипки, броколи, зеле, копър, магданоз и зелени листни зеленчуци.

На какво трябва да обърнем внимание?
Витамин С е чувствителен към съхранение и обработка. Голяма част от ВВитамин С се унищожава при нагряване на храната, особено ако се вари дълго време.
Прекомерната консумация на Витамин С с храна или хранителни добавки е практически непозната, тъй като тялото отделя излишния Витамин С с урината.
Калций
Защо е важен през първата година на бебето?
Той е важен минерал при формирането на костите и зъбите. Регулира преобразуването на нервните импулси в мускулна дейност, също така регулира правилното функциониране на сърцето, бъбреците и белите дробове. По време на кърмене и ранна детска възраст тялото се нуждае от повече калций за растеж и никнене на зъби. Дефицитът на калций при децата пречи на растежа и води до изкривяване на костите. Първите признаци са изтръпване и намалена чувствителност при допир, мускулни спазми или кожни промени като суха кожа и екзема. Калцият също така намалява появата на възпаления и алергии.

Какво е калций?
Калцият е най-често срещаният минерал в тялото. Нашето тяло съхранява запаси от калций в костната тъкан при възникнал случай на дефицит. В допълнение към вече споменатите роли, той също играе специална такава в съсирването на кръвта.
Храни, които съдържат калций
Особено голямо количество калций има в млечните продукти, напр. твърди сирена (ементал, пармезан, гауда и др.) и меки сирена (бри, моцарела, камембер), като не се препоръчва консумацията на меки сирена по време на бременност, тъй като нероденото дете може да бъде изложено на инфекция с бактерията листерия. Продуктите с ниско съдържание на мазнини съдържат същото количество калций като продуктите с високо съдържание на мазнини. Калций обаче се съдържа и в някои видове зеленчуци, като броколи, зеле и копър. Дори минералната вода (със съдържание на калций над 150 mg/l) е подходяща за покриване на нуждата от него.

На какво трябва да обърнем внимание?
Препоръчителният дневен прием на калций за кърмещи майки е 1000 mg/ден. Прекомерният прием на калций обикновено се отделя от тялото чрез изпражненията. Горната граница на прием на калций, която човешкото тяло все още може да понесе, е 2500 mg калций на ден. Ограничението важи за възрастни жени, бременни жени и кърмачки. Поради липса на данни не е установена горна граница за новородени и деца.
Повече за Novalac
- Капсули от последно поколение за планиращи бременност, бременни жени и кърмачки.
- Пълна гама от висококачествени млечни формули за оптимален растеж и развитие на бебетата.
- Млечните формули Novalac доказано и ефективно решават най-честите проблеми на бебетата: колики, регургитация, алергии, често изпитване на глад, запек.


Кърмата е най-добрата храна за кърмачетата. Млеката Novalac се използват само по препоръка на експерти в медицината, фармацията, храненето или друг специалист, отговорен за грижите за майката и детето.