Палмово масло в млечни формули Novalac – устойчиво и внимателно подбрано за Вашето бебе
Какво е палмово масло?
Палмовото масло е ядливо растително масло, получено от маслена палма от рода Elaeis. Това е едно от най-често използваните масла в хранително-вкусовата промишленост. Често се използва при производството на млечни формули, тъй като съдържа палмитинова киселина, с която постигаме нива в млечната формула, подобни на тези в кърмата.
Палмитиновата киселина е наситена мастна киселина, която се среща естествено в майчиното мляко и съставлява около 17–25% от общите мастни киселини в него.
Мастните киселини в кърмата играят ключова роля в развитието на бебето. Следователно присъствието на палмитинова киселина във формулите е абсолютно необходимо, за да се имитира възможно най-добре профила на мазнини в кърмата.
Устойчиво палмово масло в млечните формули Novalac
Използваме само устойчиво палмово масло във формулите на Novalac. Нашите доставчици на палмово масло са внимателно подбрани и членове на RSPO (Кръгла маса за устойчиво палмово масло).
Знаем, че кърмата, която съдържа средно 35–40% наситени мастни киселини, 45–50% мононенаситени и 15% полиненаситени мастни киселини, е най-добрата храна за бебетата.
Палмовото масло съдържа висок дял на палмитинова киселина (44%) и сред всички растителни масла, подходящи за използване в храненето на кърмачета, палмовото масло се откроява като най-подходящото за постигане на състава на кърмата.
Нашите формули са създадени да бъдат максимално близки до състава на кърмата. Следователно съставът на всички наши продукти е резултат от много години проучвания и изследвания, за да отговори на най-високите хранителни изисквания на бебетата.
Всеки вид растително масло съдържа различни съотношения на различни мастни киселини. Ето защо нашите млечни формули Novalac съдържат смес от различни растителни масла, специално формулирани, за да се доближат възможно най-близо до състава на мастните киселини на кърмата.
Следователно решението да използваме палмово масло в млечните формули Novalac идва изключително от нашето желание да осигурим на кърмачетата разнообразие от мастни киселини в пропорции, възможно най-близки до тези в кърмата.
Предразсъдъци относно използването на палмово масло
Някои потребители се колебаят при закупуването на продукти с палмово масло, особено поради рисковете, свързани с мастни естери като 3-MCPD и глицидилови естери, които се образуват по време на нагряването на палмовото масло.
Всяка партида формули Novalac е щателно тествана за съдържание на мастни естери, тъй като качеството и безопасността на нашите продукти са наш най-висок приоритет.
Следователно всички продукти на Novalac отговарят на изискванията и разпоредбите и са безопасни за употреба при бебета.
Освен това, палмовото масло се използва в млечните формули от десетилетия в съответствие със законодателството. През 2019 г. Комитетът по хранене на ESPGHAN (Европейско дружество по педиатрия, гастроентерология, хепатология и хранене) реши, че „няма достатъчно доказателства, които да предполагат, че използването на палмово масло като източник на мазнини в млечните формули трябва да се избягва по здравословни причини“.
Палмовото масло също често се споменава в контекста на рисковете за околната среда, главно поради ефекта му върху околната среда и свиването на местообитанията на хора и животни.
Нашето палмово масло е устойчива култура с напълно сертифицирана верига за доставки. Това е продуктът с най-висок добив от декар – 3,3 тона. За сравнение: на такава голяма площ ще получите само 0,8 тона рапица или 0,7 тона слънчогледово масло.
Замяната на палмови насаждения с друга култура би довела до още по-голямо въздействие върху околната среда, тъй като бихме унищожили повече земя и бихме свили още повече местообитания за дивите животни.
Устойчивото палмово масло се използва във формулите Novalac само поради съдържанието на палмитинова киселина, така че профилът на мастните киселини на кърмата да се имитира възможно най-добре.
Източници:
- Bronsky et al. ESPGHAN Committee on Nutrition, 2019. Palm Oil and Beta-palmitate in Infant Formula: A Position Paper by the European Society for Paediatric Gastroenterology, Hepatology, and Nutrition (ESPGHAN) Committee on Nutrition. J. Pediatr. Gastroenterol. Nutr. 68, 742–760.
- Delplanque et al. Lipid Quality in Infant Nutrition: Current Knowledge and Future Opportunities. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2015 Jul;61(1):8-17.
- Montoya et al. Genetic architecture of palm oil fatty acid composition in cultivated oil palm (Elaeis guineensis Jacq.) compared to its wild relative E. oleifera (H.B.K) Cortés. PLoS One. 2014 May 9;9(5):e95412.
- Vegetable oil yields per hectare by type | Statista [splet]. [citirano 14. 3. 2024]. dostopno na: https://www.statista.com/statistics/1263201/vegetable-oil-yields-per-hectare-worldwide-by-type-globally/
Присъединете се към Novalac клуб
С регистрирането си в Novalac клуб, вие получавате:
- Електронна книга със съвети „Хранене през първите 1000 дни“ за мама и бебе.
- Електронна брошура „Първата годинка на бебето“ с полезна информация.
- Редовно персонализирано съдържание за прекрасния период, който ви съпътства в момента.
- През периода на бременност всяка седмица ще ви радваме с новини за развитието на вашето мъниче и промените, които можете да очаквате в живота си.