Колики

Какво са коликите?

За коликите все още не е известно какво точно ги причинява. Има доста симптоми зад тази концепция. Коликите са свързани със спазми и газове като цяло.

Те обикновено се появяват през първите месеци от живота на бебето.. Коликите се проявяват, чрез неутешителен плач, който се появява в късния следобед. Детето се напряга, сгъва колене към стомаха, лицето му е зачервено и е това неминуемо причинява много притеснения и дискомфорт на родителите.

Каква е причината за коликите?

Произходът все още се обсъжда, тъй като явлението колики се влияе от няколко фактора. Едно от тях е недоразвитието на стомашно-чревния тракт на бебето. Прекомерният прием на лактоза (млечна захар) чрез кърмене или универсално мляко може да бъде причина за колики. Твърде много лактоза, която кърмачето не може да усвои, ферментира в тънките черва, произвеждайки газове, които причиняват подуване и метеоризъм.

Препоръчваме да използвате специално мляко Novalac AC за кърмачета при колики.

Novalac AC е мляко, специално разработено за кърмачета при колики. Количеството лактоза в млякото Novalac AC се приспособява към храносмилателния капацитет на тънките черва, което намалява подуването и следователно появата на спазми или колики. Novalac AC е пълноценна храна и отговаря на всички хранителни нужди на детето за нормален растеж и развитие.

Млякото Novalac AC е подходящо за специални хранителни цели за кърмачета от раждането до 12-месечна възраст при колики, ако децата не са на майчина кърма. Novalac AC отговаря на всички хранителни нужди на детето до 6-месечна възраст, а за кърмачета на възраст над 6 месеца е част от разнообразното хранене. След 12-месечна възраст препоръчваме да се премине към преходно мляко Novalac 3.

Какво да предприемем, когато коликите се появят?

Вашият лекар може да Ви посъветва да спазвате ниско-лактозна диета. Препоръките трябва да се спазват внимателно.

Полезни съвети за колики при кърмачета:

  • Ако бебето се напряга след хранене, внимателно масажирайте коремчето му.
  • Отделете време след всяко хранене и помогнете на детето си да се оригне.
  • Когато се храните, уверете се, че бебето не поглъща въздух или го поглъща възможно най-малко.
  • Опитайте се да създадете тиха и спокойна атмосфера около детето, защото то може да почувства, че сте напрегнати.

Запек

Запек означава нередовна дефекация при бебе (два пъти седмично или по-малко). Изпражненията са по-твърди, дефекацията е по-рядка, трудна, дори болезнена, на повърхността на изпражненията може да се появи кръв.

Прочети статията
Издателският екип Novalac
Издателският екип Novalac,

Регургитация

Регургитацията (връщането на храна) често се среща при кърмачетата през първата година от живота им. Проявява се като неволно връщане на кърмата или храната от стомаха в хранопровода.

Прочети статията
Издателският екип Novalac
Издателският екип Novalac,
Всички статии