Начална > Кърмачетата нужди > Нужди > Регургитация

Регургитация

Какво е регургитация?

Регургитацията (повръщането) често се среща при кърмачетата през първата година от живота им, проявявайке се като неволно връщане на кърмата или храната от стомаха в хранопровода. Обикновено се появява веднага или скоро след хранене (при оригване), по-рядко по време на сън. Характерно за регургитацията е, че стомахът „без усилие“ отхвърля съдържанието и ги избутва в хранопровода. Не бъркайте регургитацията с повръщането. При повръщане коремните мускули силно се свиват и съдържанието на стомаха се връща в хранопровода.

Регургитацията болезнена и опасна ли е?

Регургитацията при кърмачета е нещо напълно нормално и изчезва от само себе си през първата година от живота. Стомашното съдържание е кисело и може да раздразни хранопровода и по този начин да причини болка. Регургитацията е храносмилателен проблем, който не означава нищо сериозно, но причинява дискомфорт и безпокойство както на детето, така и на родителите. За да се намали регургитацията, има внимателно пригодени млека за кърмачета (Novalac AR).

Какво предизвиква регургитация?

Регургитацията се причинява от недоразвит мускул на сфинктера в долната част на хранопровода. Това е мускул между стомаха и хранопровода. Неговата работа е да предотврати движението на съдържанието на стомаха в грешна посока (към устата, вместо напред към червата).

Какво да се предприеме, когато детето има регургитация?

При стандартна регургитация е достатъчна персонализирана диета. Експерти от Европейската асоциация на детските гастроентеролози, хепатолози и диетолози (ESPGHAN ) препоръчват да се дава по-гъста храна на кърмачетата при регургитация. Изисква се обаче повишено внимание! Храната не трябва да е прекалено гъста, тъй като това може да забави храносмилането и само да увеличи риска от регургитация. Консултирайте се с вашия педиатър за правилното действие.

Препоръчано Ви е да използвате мляко Novalac AR, мляко за кърмачета при регургитация.

За кърмачета при регургитация се препоръчва да се използва мляко за кърмачета Novalac AR, което е единственото мляко, което съдържа царевично нишесте за оптимално сгъстяване на храната. Novalac AR оптимално сгъстява храната в стомаха и не забавя храносмилането.

Употребата на млякото за кърмачета Novalac AR намалява честотата на регургитация и излагане на солно-кисело стомашно съдържание, което може да увреди лигавицата на хранопровода. Млякото отговаря на всички хранителни нужди за нормален растеж и развитие на кърмачето.

Млякото Novalac AR е подходящо за специални хранителни цели за кърмачета от раждането до 12-месечна възраст при регургитация, ако не са на майчина кърма. Novalac AR задоволява всички хранителни нужди на кърмачето до 6-месечна възраст, а за деца на възраст над 6 месеца е част от разнообразния хранителен режим. След 12-месечна възраст се препоръчва да се преминете към преходно мляко Novalac 3.


Полезни съвети, когато има регургитация:

  • Пелените и дрехите около корема не трябва да са прекалено стегнати.
  • Хранете кърмачето в тиха и спокойна обстановка.
  • Не пушете в непосредствена близост до детето.
  • След хранене поставете детето в креватчето с повдигнато легло под ъгъл от 45 ° и обърнато наляво.
  • Не насилвайте детето да изпива съдържанието на бутилката до края.

Ако вече давате допълнителна обща храна на детето си, не трябва да му давате портокалов сок, защото той е прекалено кисел (и следователно допълнително увеличава киселинността на върнатата храна).

Запек

Запек означава нередовна дефекация при бебе (два пъти седмично или по-малко). Изпражненията са по-твърди, дефекацията е по-рядка, трудна, дори болезнена, на повърхността на изпражненията може да се появи кръв.

Прочети статията
Издателският екип Novalac
Издателският екип Novalac,

Колики

За коликите все още не е известно какво точно ги причинява. Има доста симптоми зад тази концепция. Коликите са свързани със спазми и газове като цяло.

Прочети статията
Издателският екип Novalac
Издателският екип Novalac,
Всички статии