Начална > Образователно съдържание > Деца и пробиотици

Деца и пробиотици

дравословната и балансирана вътрешна стомашно-чревна екосистема е изключително важна за здравето на кърмачетата и малките деца. Тяхната чревна микрофлора е „естествена имунизация от майката природа”, която стимулира имунната функция на червата и осигурява по-добра защита срещу колонизацията от патогенни микроорганизми. Това допринася за съзряването на имунната система.

Чревната микрофлора е много важна, тъй като микроорганизмите в стомашно-чревния тракт осигуряват някои от най-важните хранителни вещества за червата и цялото тяло на кърмачето. Първичният състав на чревната микрофлора на всяко дете зависи от редица фактори, като например: начина на раждане (естествено или цезарово сечение), средата, в която живее детето, и храненето. Следователно всяко дете има уникален състав на чревната микрофлора, точно както има уникален пръстов отпечатък. Имунната система на кърмачето се формира още по време на бременността, когато имунните клетки на майката чрез нейната сърдечносъдова система стават неразделна част от тялото на нероденото дете. Вътрешната екосистема на кърмачето също зависи от здравословното състояние на майката, тъй като кърмачето получава микрофлората на своята майка по време на раждането през вагиналния канал. Храненето и забързаният начин на живот често разрушават здравето на естествената екофлора на съвременните жени. Затова лекарите препоръчват на някои кърмачета да се добавят пробиотични култури още от раждането, за да се подобри тяхното здраве.

Доказано е, че имунната система се влияе значително от "добрите" бактерии, известни днес като пробиотици. Тези микроорганизми живеят естествено в червата и предотвратяват свързването на опортюнистични и патогенни бактерии, като по този начин предпазват детето от различни заболявания. Доказано е, че тези бактерии са полезни за облекчаване на проблеми като подуване на корема, колики, диария и запек, и техните ползи също са доказани за предотвратяване на инфекции, алергии и дерматит. Също така е много интересно, че те са полезни за подобряване на храносмилането и усвояването на кърмата, а по-късно и на други храни.

Често се случва чревната микросистема да се срине. Нейният баланс и качество могат да бъдат нарушени поради „лош” стомах, появата на чревни вирусни инфекции, развитието на инфекции и употребата на антибиотици. През последните десет години са направени много изследвания, за да се установи колко е важно да се поддържа балансът на чревната микрофлора чрез балансирано хранене, богато на пробиотични млечни продукти и различни пробиотични препарати (хранителни добавки).

Днес най-известните групи пробиотични бактерии са родовете Lactobacillus и Bifidobacterium. Сред тях най-известните и изследвани видове са Lactobacillus rhamnosus GG, Lactobacillus reuteri и Bifidobacterium lactis. В допълнение към изброените полезни бактерии често се споменават и дрожди от вида Saccharomyces boulardii. Когато говорим за терапевтична употреба на пробиотици, не само видовете са важни, но и тяхното количество или брой. Следователно в различните пробиотични продукти броят на живите бактерии обикновено се обозначава като 109 до 1012 CFU (колония образуващи единици), което означава от един милиард до един трилион колония образуващи единици, които са и обичайните дневни терапевтични дози за кърмачета и деца.

Ежедневният и превантивен прием на пробиотици означава да се консумират хранителни продукти, които са естествено богати източници на тези култури. Тези групи храни включват предимно ферментирали млечни продукти като йогурт, кефир, кисело мляко и различни сирена. Ние предлагаме тези продукти на кърмачето по време на хранене и ги въвеждаме според календара за въвеждане на плътна (гъста) храна. Трябва да се отбележи, че пробиотичните препарати на млечна основа не се дават на кърмачета, които все още не са въвели мляко и млечни продукти или които имат алергия към краве мляко. Кърмачета, които вече консумират заместващо мляко, могат да получат такъв продукт след навършване на седем месеца. В случай на кърмено бебе или кърмаче, алергично към краве мляко, като хранителна добавка могат да се използват пробиотици, които в състава си не съдържат мляко.

деята и функционирането на пробиотиците като насърчители на живота (на гръцки: pro bios) не биха били пълни без тяхната храна или пребиотиците. Това са водоразтворими диетични фибри като инулин, олигофруктоза и фруктоолигозахариди (FOS), които присъстват естествено в кърмата и в храни като зърнени култури, плодове и зеленчуци. Балансираното и разнообразно хранене ще обезпечи здравето на майката и детето, както и на чревната им микрофлора.

Запек

Запек означава нередовна дефекация при бебе (два пъти седмично или по-малко). Изпражненията са по-твърди, дефекацията е по-рядка, трудна, дори болезнена, на повърхността на изпражненията може да се появи кръв.

Прочети статията
Издателският екип Novalac
Издателският екип Novalac,

Регургитация

Регургитацията (връщането на храна) често се среща при кърмачетата през първата година от живота им. Проявява се като неволно връщане на кърмата или храната от стомаха в хранопровода.

Прочети статията
Издателският екип Novalac
Издателският екип Novalac,
Всички статии