Начална > Образователно съдържание > Дехидратация през летните месеци

Дехидратация през летните месеци

През лятото хората пътуват много повече, ходят на пътешествия, спортуват сред природата. В същото време всички искаме да сме пълни с енергия и здрави. Плановете могат да бъдат развалени от жегата, промяната в режима на хранене, както и от едно пътуване до морето.

Гадене по време на шофиране

В повечето случаи децата са предразположени към гадене в колата, особено когато става въпрос за по-дълго пътуване по път с много завои. Спокойното шофиране и по-честите почивки допринасят за по-доброто общо разположение, защото можем да подишаме чист въздух и да се отпуснем на сянка. Ако децата често повръща по време на пътуването, то те губят много течности и електролити, което причинява дехидратация. Това ги изтощава и те обикновено нямат апетит за известно време. Следователно туристическата аптечка трябва да съдържа Хидратиращи разтвори, за да се реагира своевременно при проблеми, свързани с дехидратацията. Ако гаденето е наистина тежко, можете да използвате препарати от джинджифил или хапчета против гадене (които често причиняват сънливост).

Храносмилателни проблеми при пътуване до отдалечени места 

Пътуването до далечни и екзотични места е придружено от промяна в хранителния режим; често замърсените храни причиняват диария и гадене. Популярни дестинации в Северна Африка са районите с висок риск от диария. Препоръчително е да приемаме пробиотиците WAYA като превантивни средства и да подготвяме чревната флора за възможни опортюнистични и патогенни бактерии. Когато пътувате, избягвайте суровите храни и пиенето на чешмяна вода, тъй като те носят по-висок риск от инфекция. През първите две седмици от пътуването има голяма вероятност да развием диария, която е трудна за облекчаване. Важно е да осигурим на тялото достатъчно течности и електролити, които организмът ни е загубил.

Дехидратация поради спортни дейности на открито

През летните месеци спортуваме много на открито, децата ходят на лагери, където са ангажирани с много спортни дейности, много тренировки се провеждат и сред природата. Разбира се, това е повече от добре дошло за нашето здраве и общо физическо състояние, но трябва да имаме предвид големите загуби на течности. Тялото ни се предпазва от топлина чрез охлаждане - изпотяване. По този начин губим течност, която спешно трябва да възстановим, в противен случай ставаме дехидратирани. Симптомите на дехидратация могат да се проявят чрез световъртеж, гадене, силна жажда и се наблюдават само когато дехидратацията вече е напреднала. Експертите съветват да не се занимавате на открито през най-горещото време на деня (от 11:00 до 16:00), както и това, че трябва да осигурим и адекватна защита с крем с висок слънцезащитен фактор, използване на шапки и дълги, леки дрехи.

Кърмачетата, децата и възрастните хора са особено податливи на дехидратация. Когато температури навън са много високи, тялото се нуждае от повече течност. Следвайки прости правила, ще запазите семейството си здраво и ще се насладите на лятото!

5 съвета да избегнете дехидратацията през лятото

 1. Пийте много течности
  Възрастен се нуждае от поне 1,5 литра вода на ден, дори повече през лятото. С рехидратацията подсигуряваме нормално функциониране на тялото, така че да може да отделя вредни вещества и имунната система си върши работата. Тялото бързо ни предупреждава, когато има недостиг на течности: ставаме уморени, жадни, главата ни боли, сърцето ни бие по-бързо и се чувстваме зле. Ако до този момент не сме реагирали, тогава е крайно време да се изпие голяма чаша вода. Но най-добре е да носите със себе си бутилка с вода през цялото време, тъй като по този начин си напомняте по-често за приема на достатъчно вода.
 2. Избягвайте директното слънце през най-горещата част на деня
  Ние всички очакваме с нетърпение слънцето, топлото време и лятото през цялата година, но в същото време е необходимо да внимаваме, за това че слънчевите лъчи могат да бъдат опасни. Освен това е известно предупреждението да избягваме директното излагане на слънце в часовия диапазон от 11:00 до 16:00, когато слънцето е най- силно. Точно тогава тялото ни наистина трябва да работи усилено, за да се охлади, като по този начин губи големи количества течност. В допълнение към дехидратацията, слънцето е особено опасно за кожата ни, което може да претърпи изгаряния и дългосрочни последици (бръчки, рак).
 3. Не прекалявайте с алкохола 
  Алкохолът инхибира освобождаването на вазопресин, известен още като антидиуретичен хормон, който регулира отделянето на вода от тялото. Ако няма достатъчно вазопресин, тялото не се грижи добре за хидратацията на нашия организъм и сме склонни към дехидратация. Поради това, когато пиете алкохол, препоръчително е да пиете и достатъчно количество вода.
 4. Яжте повече плодове и зеленчуци
  Лятото е сезона, който предлага плодове и зеленчуци в изобилие. Най-доброто правило е да се храните сезонно и с продукти от месте произход, тъй като пресните плодове и зеленчуци са богат източник на витамини, минерали, захари, както и вода. Голямо количество вода има в доматите, краставиците, броколито, зелето, цитрусовите плодове, дините, ябълките и черешите. Можете също така да приготвите плодова напитка, като добавите вода. Ще бъде истинско освежаване в горещите летни дни!
 5. Не прекалявайте с кафето
  Известно е, че кофеинът е лек диуретик, така че е препоръчително да се намали обичайното количество кафе през летните месеци. Ако това не е възможно, опитайте се винаги да пиете чаша вода с всяка чаша кафе. Това ще компенсира загубата на течности и няма да се чувствате дехидратирани.

Запек

Запек означава нередовна дефекация при бебе (два пъти седмично или по-малко). Изпражненията са по-твърди, дефекацията е по-рядка, трудна, дори болезнена, на повърхността на изпражненията може да се появи кръв.

Прочети статията
Издателският екип Novalac
Издателският екип Novalac,

Регургитация

Регургитацията (връщането на храна) често се среща при кърмачетата през първата година от живота им. Проявява се като неволно връщане на кърмата или храната от стомаха в хранопровода.

Прочети статията
Издателският екип Novalac
Издателският екип Novalac,
Всички статии