Начална > Образователно съдържание > Как да обличаме бебето, когато навън е студено

Как да обличаме бебето, когато навън е студено

Бебетата не могат да говорят и не могат да ви кажат дали им е горещо или студено. За да им е възможно най-удобно в тези по-студени месеци, сме подготвили няколко съвета.

Облечете бебето си на слоеве

Ако се чудите как да облечете бебето си, ние ви съветваме да го облечете по същия начин, както бихте облекли себе си, и да добавите още един слой. Това ще ви даде сигнал дали на бебето му е топло или студено (вие ще чувствате същото). Въпреки това, не трябва да забравяте да свалите този допълнителен слой веднага щом влезете в стая или вземете бебето си в например топла кола, дори ако това означава събуждане на бебето. Винаги сваляйте шапката, шала и ръкавиците, дори ако ще бъдете в топло помещение за много кратко време.

Обличането на слоеве е практично, тъй като това ви позволява да свалите облеклата едно след друго. Освен това, няколко слоя ще пречат на бебето по-малко от двa броя по-тежки дрехи.

Зимните гащеризони, пълнени с пера или с изкуствен пълнеж, са практични и удобни. Необходима е и шапка, дори ако е само леко студено, тъй като тя ще помогне за поддържането на температурата на тялото много добре (до 25% от топлината на тялото се губи през главата). Пазете малките ръчички с ръкавици, а краката с чорапи и ботуши.

Как да проверите дали на бебето му е топло или студено

Не позволявайте на студеното време да ви попречи да излезете навън с бебето. Свежият въздух допринася за по-добро здравословно състояние – колкото по-студено е, толкова по-малко са причинителите на болестта в околната среда. В началото са достатъчни от 10 до 20 минути разходка.

Няколко основни препоръки се отнасят до възрастта на бебето:

  • Новородено не трябва да се излага на студ, ако температурата е по-ниска от 10°C.
  • След едномесечна възраст препоръчваме до половин час на открито, ако температурата е над нулата.
  • Ако е мъгливо или много ветровито, по-добре е да отложите разходката, докато времето се успокои.

Когато излизате, вземете със себе си и допълнителни дрехи, така че да можете да го преоблечете, ако забележите, че дрехите са влажни, или да добавите още един слой, ако на бебето му е студено. Насладете се на разходката!

Запек

Запек означава нередовна дефекация при бебе (два пъти седмично или по-малко). Изпражненията са по-твърди, дефекацията е по-рядка, трудна, дори болезнена, на повърхността на изпражненията може да се появи кръв.

Прочети статията
Издателският екип Novalac
Издателският екип Novalac,

Регургитация

Регургитацията (връщането на храна) често се среща при кърмачетата през първата година от живота им. Проявява се като неволно връщане на кърмата или храната от стомаха в хранопровода.

Прочети статията
Издателският екип Novalac
Издателският екип Novalac,
Всички статии