Начална > Образователно съдържание > Хранене на бебетата > Какъв чай да изберете за вашето бебе?

Какъв чай да изберете за вашето бебе?

Чаят обикновено се състои от обработени листа от чаено растение (лат. Camellia sinesis). Въпреки това, ние разговорно наричаме чай тези напитки, приготвени от различни растения и плодове с лечебни свойства, и именно тази напитка често е част от първоначалните опити за въвеждането на смесена диета при кърмачета.

Тъй като ефектите на чая върху здравето на кърмачетата и децата не са научно доказани, възниква въпросът дали той е безопасен и кой чай по кое време да предложите на детето.

Въвеждането на чай в хранителния режим на бебето, както и предлагането на смесени храни, не се препоръчва преди навършване на 4-ия месец. Що се отнася до чая, най-добре е да изберете такъв, приготвен от сушени плодове или цветя (шипка, хибискус, ябълка) и да избягвате чаени смеси (поради добавени аромати и оцветители, които могат да причинят алергична реакция).

Важно е да знаете как да приготвите чай, подходящ за консумация от бебета и деца:

  • Винаги правете чая с преварена вода
  • Намалете времето за накисване до половината от препоръчаното време
  • Температурата му не трябва да е по-висока от стандартната температура на детската храна (26-36 °C)
  • Подслаждането по принцип не се препоръчва, но за деца над една година е достатъчно да добавите само половин чаена лъжичка мед или захар към чашата с чай.

Положителните свойства на чая са много добре познати: голям брой от различни антиоксиданти и антимикробно действие.

От друга страна, чайовете имат и неблагоприятни ефекти, най-известните от които са нарушената абсорбция на желязо и появата на потенциални алергични реакции.

Шипка и хибискус

Шипката (лат. Rosa canina) и хибискусът (лат. Hibiscus) са видове цветя. Шипката е роза, а хибискусът принадлежи към семейство Слезови (лат. Malvaceae) - двете най-известни растения за приготвяне на билкови напитки, които по принцип са червени на цвят, леко кисели на вкус и имат мек цветен аромат. Тези чайове са много богати на антиоксиданти – флавоноиди и витамин С. И двете растения съдържат много желязо и други минерали - калий и магнезий, поради което им се приписват лечебни свойства като облекчаване на умората и анемията.

Плодови чайове

Плодовите чайове са много популярни: през зимата за затопляне и подсилване на имунитета, а през лятото като хидратираща и освежаваща напитка. Основата на плодовите чайове е винаги една и съща, а именно комбинация от шипка и хибискус, към които се добавят сушени плодове. Известни са чайове от ябълки, портокали, боровинки, лимони и горски плодове.

Ройбос

Ройбос (лат. Aspalathus linearis) е червен храст, който расте само в Африка. Подобно на шипката и хибискуса, чаят от ройбос не съдържа кофеин. Той е изключително богат на флавоноиди, витамин С и минерали, сред които трябва да се отбележат магнезий, калий и калций. Препоръчва се за употреба от бременни и кърмещи жени, тъй като повишава имунитета, успокоява и действа благоприятно на плода, както и помага за облекчаване на крампи при кърмачета и малки деца.

Лайка и мента

Лайката (лат. Matricaria recutita) и ментата (лат. Mentha longifolia) са известни като „лекарства за всички“, познати от народната медицина. Благоприятното действие на лайката помага при много проблеми - от колики, крампи и запек, до висока телесна температура, а действието на ментата е по-насочено към успокояване на храносмилателни проблеми. И двата чая имат релаксиращ ефект, но препоръчваме да давате на децата разреден и неподсладен чай, за предпочитане преди лягане.

Копър

Копърът (лат. Foeniculum vulgare) е растение, известно още от древността. Лечебните му свойства се отнасят до храносмилателни проблеми като подуване на корема и спазми в стомаха и червата. Освен това, той е отличен източник на калий и бета-каротин. Важно е да се отбележи, че поради слабителното си действие не се препоръчва за деца с често появяваща се диария.

Чай с лечебен ефект

Препоръчва се при много и различни проблеми, но много от видовете, имащи висока хранителна стойност и силни лечебни свойства, не се препоръчват за бебета и деца. Такива са:

Слез

Слез (лат. Althaea officinalis) – съвършенният му ефект е свързан с неговата характеристика да облекчава различни форми на възпаления, особено на лигавиците, което често го прави основна съставка в сиропа за кашлица. Освен това, съдържа салицилова киселина (естествен предшественик на аспирина), която намалява главоболието и мускулните болки. В древните времена, слезът е служил като лек при лошо храносмилане, укрепващо средство за стомашно-чревния тракт и като диуретик. Поради толкова широкото действие не се препоръчва употребата му при кърмачета, като може да се дава само на малки деца при остри състояния в разредена форма.

Чаено дърво

Чаено дърво (лат. Camellia sinensis) – по-известно като черен, зелен, жълт и бял чай. Всички тези чайове се различават по времето и начина на бране, както и по начина на обработка на листата. Важно е да се отбележи, че чаеното дърво съдържа кофеин в допълнение към многото антиоксиданти. Количеството антиоксиданти и кофеин зависи от третирането на листата и намалява с цвета на чая (черните чайове съдържат най-много от тях, следвани от зеления, жълтия и белия чай). Въпреки че чаеното дърво има много положителни ефекти върху здравето, то не се препоръчва за кърмачета и деца, поради високите концентрации на полифеноли, пречещи на усвояването на желязото, и кофеин, който повишава кръвното налягане и възбужда нервната система.

В заключение:

Важно е да запомните, че не всички чайове са безопасни за деца. Лайката действа благоприятно и най-често не създава проблеми, но някои растителни видове са опасни. Също така трябва да знаете как да правите чай и да следвате инструкциите, важащи за бебета и деца. Ако решите да дадете на вашето бебе или дете чай за лечение на здравословни проблеми, първо трябва да се консултирате с педиатър или фармацевт.

Запек

Запек означава нередовна дефекация при бебе (два пъти седмично или по-малко). Изпражненията са по-твърди, дефекацията е по-рядка, трудна, дори болезнена, на повърхността на изпражненията може да се появи кръв.

Прочети статията
Издателският екип Novalac
Издателският екип Novalac,

Регургитация

Регургитацията (връщането на храна) често се среща при кърмачетата през първата година от живота им. Проявява се като неволно връщане на кърмата или храната от стомаха в хранопровода.

Прочети статията
Издателският екип Novalac
Издателският екип Novalac,
Всички статии