Начална > Образователно съдържание > Хранене на бебетата > Хранене с шише – кога и колко

Хранене с шише – кога и колко

 

След раждането майките често са загрижени и се притесняват дали бебето им получава достатъчно храна. Най-добрият показател за това е подобаващото наддаване на тегло. Ако кърмачето се храни с шише, количеството на изпитото мляко е по-лесно измеримо, отколкото при кърменето. 

Новороденото бебе, хранено с шише, през първия месец при всяко хранене ще изпие 60-90 мл мляко. През първите седмици ще иска да яде на всеки три до четири часа. В началото е най-добре новороденото да се храни, когато поиска, т.е. когато започне да плаче от глад.   

Кърмените бебета при едно хранене обикновено изпиват по-малко количество мляко, заради това се хранят по-често. Някои бебета през първия месец спят над 4 часа наведнъж и пропускат хранения. Ако не наддават добре на тегло, трябва да ги будите за хранене. Към края на първия месец бебето ще изпие при едно хранене вече 120 мл мляко с доста непредвидим ритъм на хранене. В 6-ия месец бебето вече ще пие при едно хранене от 180 до 240 мл мляко на приблизително 5 часа (зависи от приемането на гъста храна).  

Количеството мляко (майчино или мляко за кърмачета), необходимо на бебето, зависи от теглото на бебето. Формулата, използвана за изчисление на необходимото количество мляко, е теглото на бебето, делено на 0,7 и умножено със 100.

 

Пример за бебе с тегло 4,5 кг: 4,5 кг/0,7 x 100 = 643 мл

 

Бебето най-добре ще регулира нуждата от храна само и вместо строго да се придържате към таблици и фиксирани количества, по-добре да го наблюдавате и да се съобразявате с него. Ако по време на хранене стане неспокойно, започне да се обръща настрани и да избутва биберона с език, това вероятно означава, че не иска повече храна. Ако бебето е изяло всичко и продължава да суче празното шише, това вероятно означава, че още е гладно, въпреки че някои бебета след хранене искат само да сучат биберона.   

 

Приблизителните количества на храненията са: 

  1. месец: 90-120 мл
  2. месец: 120-150 мл
  3. месец: 150-180 мл

И така нататък: всеки месец количеството на изпитото мляко при отделните хранения се увеличава с 30 мл, докато не стигнете до 210-240 мл. Ако все пак сте притеснени, тъй като бебето ви иска значително по-голямо или по-малко количество храна, се посъветвайте с педиатъра си.

Между 2-ия и 4-ия месец, когато бебетата наддадат до 5 кг, вече не се нуждаят от нощното хранене (това важи особено за бебета, хранени с шише). Разбира се, че съществуват разлики между бебетата. Някои още от рано спят цяла нощ, други не.

Най-важното е да запомним, че всяко бебе е индивидуално, без значение дали е кърмено или хранено с шише. Никой наръчник не може да ви даде точния съвет по колко и колко често трябва да храните бебето си. Винаги става дума за приблизителни стойности и насоки. Верните отговори ще ви даде бебето само, а вие с времето ще се научите да разбирате какво иска да ви каже. 

Запек

Запек означава нередовна дефекация при бебе (два пъти седмично или по-малко). Изпражненията са по-твърди, дефекацията е по-рядка, трудна, дори болезнена, на повърхността на изпражненията може да се появи кръв.

Прочети статията
Издателският екип Novalac
Издателският екип Novalac,

Регургитация

Регургитацията (връщането на храна) често се среща при кърмачетата през първата година от живота им. Проявява се като неволно връщане на кърмата или храната от стомаха в хранопровода.

Прочети статията
Издателският екип Novalac
Издателският екип Novalac,
Всички статии