Плодовете през зимата

Плодовете са най-интересното и щедро произведение на природата. Никоя друга храна няма такова разнообразие от цветове, аромати и вкусове. Без цветните плодове, ежедневната храна би била безкрайно скучна и тялото ни би било лишено от огромно количество минерали и витамини. През зимата, за съжаление, има малко налични плодове, като ядем различни видове домашно отгледани ябълки, круши и райска ябълка. Други плодове обаче зависят от вноса от топли места и затова често са в ограничен брой на нашата трапеза. Затова до пролетта, замразените плодове, компоти и конфитюри от праскови, кайсии, боровинки или малини, които сме приготвили през лятото или есента, са желано допълнение към зимното меню за нас и нашето бебе.

Нека продължим историята за плодовете през зимата, които са подходящи за нашето дете. Ще говорим за такива със семена – ябълки, круши и разбира се, райска ябълка.

Ябълки

Първородното място на ябълките е Централна Азия. Оттам дърветата и плодовете се разпространяват в Европа за няколко века (първоначално култивирани от римляните). Днес познаваме над 7 000 сорта ябълки, като по този начит те се превръщат в един от най-разпространените овощни видове.

Основно разделяме ябълките на трапезни ябълки (Гала, Айдаред, Джонаголд, Джонатан, и т.н.), ябълки за готвене и ябълки от сайдер, които включват основно сортовете - кисели и горчиви ябълки.

Ябълки при запек и диария

Ябълките се считат за най-пълноценния и питателен плод, но в действителност съдържат много по-малко витамини и минерали от другите плодове. Могат да са от полза за регулиране на храносмилането при бебета или малки деца под формата на пюре. Прясното пюре от необелени ябълки, което веднага се сервира на бебето, ще помогне за предотвратяване на запек. Плодовото пюре, приготвено от обелени ябълки, оставено на въздух за известно време, за да се окислят (потъмнеят) ябълките и след това с добавен половин банан към него, ще помогне за спиране на диарията.

Освен витамин С и диетичните фибри, ябълките съдържат и достатъчно калий, който е важен минерал за поддържане на водния баланс. Енергийната стойност е средно 50 kcal (215 kJ)/100 g. Ябълките съдържат много пектин и други фибри, така че са незаменима част от здравословното хранене.

Предложено под формата на разядка на бебето, ябълковото пюре може да бъде обогатено с овесени ядки и една чаена лъжичка кисело мляко. Варените ябълки пък с малко канела могат да се сервират и с картофено пюре като храна на обяд.

Круши

Крушите са тясно свързани с ябълките и не изостават по брой на различните сортове. Те са много по-чувствителни от ябълките, започват да гният бързо и изискват повече внимание по време на съхранение.

Подобно на ябълките, крушите за пръв път се отглеждат в Азия и Европа. В Средновековна Италия са били известни повече от 200 вида, а французите са знаели още 300, главно защото са били любима храна на крал Луи XIV. Днес, в света има повече от 5000 сорта круши.

Повечето круши са трапезни, но са подходящи и за готвене. Крушите са сезонен плод, така че от всички сортове имаме на разположени само някои в определен момент. Най-известният със сигурност е круша сорт Уилямс. Представлява по-голяма круша с неправилна форма, от едната страна на дръжката, по-набъбнала, със сочна, ароматна и мека вътрешност и сладникав вкус. За съжаление, започват бързо да гният. Освен обикновената круша сорт Уилямс, познаваме и нейния сорт червена круша сорт Уилямс, чиято първоначално зелена кора става червеникаво-жълта и има сочна вътрешност като обикновените круши сорт Уилямс. Друг популярен сорт круша е конферентната круша, която идва от Обединеното кралство и е малко по-устойчива на гниене, тъй като има по-дебела жълто-зелена кора, обагрена с кафяво. Под по-дебелата кора се крие сочна зърнеста вътрешност.

Крушите са задоволителен източник на витамин С и фибри, но само ако се консумират достатъчно узрели и заедно с кората. Енергийната стойност на крушите е около 70 kcal (292 kJ)/100 g, малко повече от тази на ябълките.

Като част от хранителния режим на бебето, по-меките сортове круши (Уилямс или Конферентните круши) са по-подходящи и също така са по-лесни за смилане от страна на коремчето. След ядене на прясно пюре от круши, бебето може да има газове, така че е препоръчително да смесите една-две чаени лъжички от пюрето от круши с ябълково пюре, или да го добавите към банановото пюре.

Райска ябълка

Райските ябълки са известни още като японски ябълки. Те са специален вид плодове, можете да ги обичате безкрайно или да останете безразлични към тях. Родината на Райската ябълка е Япония, а за японците този плод се счита за храна на боговете.

Днес познаваме два вида райска ябълка, като обикновено се натъкваме на райска ябълка с неядлива кожа, която обелваме. Израелците, от друга страна, са отгледали сорт, наречен райски ябълки Sharon Fruit в долината Шарон, които са годни за консумация заедно с кората. Те обаче имат малко по-слаб вкус. Друга разновидност на райска ябълка с ядлива кора е райската ябълка с ванилия.

Райските ябълки се берат твърди, неузрели и се оставят да узреят в кутии на открито. Понасят добре студ, но не трябва да замръзват. Те се съхраняват на място без вятър, в дървени сандъци, покрити с хартия и одеяло през по-голямата част от зимата. Неузрелите райски ябълки са горчиви и кисели и са напълно негодни за консумация. Но когато узреят, те са меки и кисело-сладки. Узряват при стайна температура за около десет дни.

Енергийната стойност на райската ябълка е ниска, само 30 kcal (120 kJ)/100 g. Тези плодове са богати на витамини А и С и витамини от група В, съдържат много калий, магнезий и флуор, както и пектин, който регулира храносмилането.

Могат да се включват в храненето на бебето поради тяхната мекота. Тъй като са богат източник на диетични фибри, се препоръчва да ги използвате като начин за обогатяване на други видове плодови пюрета, например да добавяйки супена лъжица-две райска ябълка към пюре от обелени ябълки или банани. Закуска с райска ябълка и банан би била още по-освежаваща и питателна, ако към нея добавите и лъжичка извара. За малките деца, райската ябълка може да се използва за подслаждане на обикновено кисело мляко или при приготвянето на домашна плодова извара, която ще придобие атрактивен цвят.

Ако имате много райски ябълки, но виждате, че няма да успеете да ги хапнете навреме, можете да направите вкусно сладко, към което трябва само да добавите малко желатин или ако искате да е по-сладко - желираща захар. Разсипете сладкото, докато е още горещо в топли буркани и приберете в хладилник. Сладкото ще бъде добро допълнение към зимното меню, тъй като можете да го намажете с лъжица върху черен хляб или да го прибавите към кисело мляко или извара.

Запек

Запек означава нередовна дефекация при бебе (два пъти седмично или по-малко). Изпражненията са по-твърди, дефекацията е по-рядка, трудна, дори болезнена, на повърхността на изпражненията може да се появи кръв.

Прочети статията
Издателският екип Novalac
Издателският екип Novalac,

Регургитация

Регургитацията (връщането на храна) често се среща при кърмачетата през първата година от живота им. Проявява се като неволно връщане на кърмата или храната от стомаха в хранопровода.

Прочети статията
Издателският екип Novalac
Издателският екип Novalac,
Всички статии