Начална > Образователно съдържание > Хранене на бебетата > Правила за хранене на бебето с шише

Правила за хранене на бебето с шише

Какво шишенце да изберем: стъклено или пластмасово?

Стъклото е трайно вещество, заради това стъкленото шише по-лесно се измива и стерилизира, а и издържа по-дълго време. Но от друга страна е по-тежко и съществува опасност да се счупи.


През последните десетилетия пластмасовите шишета почти изместиха от употреба стъклените, тъй като са практични, леки и не се чупят. Но в сравнение със стъклото пластмасата е податлива на бактерии, заради това експертите предупреждават, че такива шишета трябва да се поддържат добре. Причината, заради която преди време родителите предпочитаха стъклените шишета, вече не е актуална, тъй като съвременните производители на пластмасови шишета вече не употребяват опасни вещества, включително и бисфенол А.

Как да изберем биберона?

Съществуват два вида биберони: гумени и силиконови. Гумените са произведени от естествен каучук, много са меки, еластични и издръжливи на захапвания. Заради това са подходящи за малко по-големи бебета, на които вече им никнат зъбките и могат да хапят. Но тъй като са от естествени материали, върху тях по-лесно се захващат микроорганизми, а честото стерилизиране намалява качеството им.


Силиконовите биберони от друга страна са по-твърди, по-малко еластични и детето, което вече има зъбки, може да ги пробие. Заради това силиконовите биберони са по-подходящи за бебета до 6 месеца, респ. преди появяването на зъби. Издържат на висока температура, могат да се стерилизират в кипяща вода или в микровълнова печка.

Хигиена на шишето

След всяко използване мийте шишето. В началото стерилизирайте шишето преди всяко хранене. За всеки вид шише внимателно прочетете инструкциите за стерилизация, защото от това зависи колко успешна ще бъде поддръжката и колко време ще може да се използва шишето, както и безопасността за детето.

След 3-ия месец е достатъчно шишето да се мие с обикновена вода и препарат за миене на съдове. Внимателно трябва да се мият всички части на шишето, които са били използвани, не само тези, които са в контакт с млякото. Тъй като в млякото много бързо се размножават бактерии. Никога не претопляме неизпитото мляко. Винаги изхвърляйте остатъка от млякото, измивайте шишето и след това пригответе ново, прясно мляко.

Какво да дадем на новороденото: мляко, вода или сок?

На новороденото давайте през шише само изцедена кърма или мляко за кърмачета. 
През първите шест месеца майчиното мляко задоволява всички хранителни потребности и необходимостта от течности, тъй като съдържа 88 % вода, заради това през първите месеци не трябва да се дава допълнително вода, освен ако педиатърът не ви посъветва друго. Същото важи и за бебетата, хранени с мляко за кърмачета. При приготвяне на млякото за кърмачета стриктно спазвайте инструкциите, посочени на амбалажа. Не трябва да използвате нито повече, нито по-малко вода, от колкото е посочено.  

Как да изберем млякото за кърмачета?

Най-доброто мляко за кърмачета е това, което бебето приеме и с което физически наддава добре. Важен е и съставът на млякото и контролът на продукта в процеса на производство. Ако детето има някакви храносмилателни проблеми, характерни за този период (връщане на храна, колики, запек), препоръчваме използването на специално приспособено мляко за кърмачета.

Можем ли предварително да приготвим млякото за кърмачета?

Най-добре е винаги да приготвяме млякото за кърмачета непосредствено преди отделното хранене, защото само така можем да сме напълно убедени, че млякото е безупречно. За по-лесно хранене през нощта можете предварително да сварите вода и да я съхранявате в термос.

Как да приготвим млякото за кърмачета?

Спазвайте инструкциите върху опаковката. При приготвянето е важно водата да е 40° С. Така млякото най-бързо ще се разтвори, а същевременно ще се запазят полезните вещества (примерно витамини, пробиотици). Някои млека изискват добавяне на вода с по-висока температура, заради това е важно внимателно да прочетете инструкциите. Препоръчваме първо да „потъркате“ шишето между дланите си и след това леко да го разклатите, за да се разтвори млякото за кърмачета. Когато давате мляко за кърмачета на бебето, трябва да бъде охладено на 37° С.

Как ще разберете, че храненето е свършило?

Бебето само най-добре контролира храненето, съгласно потребностите си. Вместо винаги да му давате същото количество храна, му позволете само да ви покаже, кога е достатъчно. Ако по време на хранене бебето стане неспокойно, вероятно иска да спре да яде. Ако продължи да суче и след това, когато е изпило всичко и суче празно шише, означава, че все още е гладно.

Как да помогнем на бебето да се оригне?

Задържането на въздух в червата може да предизвика болка. Обикновено бебето се оригва веднъж по време на хранене и още веднъж след края на храненето. Това е особено важно при малките бебета (през първите месеци).

Експертите предлагат следните позиции:
1. Дръжте бебето в скута си в седнало положение с гръбчето към вас. Едната ръка сложете на гърба на бебето, другата на коремчето. Доближете го към себе си и енергично галете гърба му нагоре-надолу.
2. Сложете бебето в скута си и му облегнете главичката на рамото си, след това го галете по гърба.
3. Сложете бебето в скута си по корем и го галете по гърба. Когато го сложите пак в седнало положение, то ще се оригне.

При оригването бебето може да повърне малко храна, което е нормално. Имайте предвид и това, че не всички бебета се нуждаят от оригване след всяко хранене.

Връщане на храна

Това словосъчетание използваме, когато храната от стомаха бавно излезе през устата, обикновено в по-малки количества. Връщането на храна е явление, характерно за бебетата през първите седмици и месеци от техния живот. За да се намали връщането на храна, след хранене бавно вдигнете бебето в изправено положение и го дръжте така за около 20 минути, без значение дали се е оригнало или не. По-важното е стомахът му да не е прекалено пълен, в противен случай връщането на храна е неизбежно.

Трябва ли да се сменя млякото за кърмачета?

Бебетата се различават помежду си, заради това не на всички им отговаря еднакъв вид мляко за кърмачета. Ако забележите, че бебето не понася млякото, го сменете. Понякога при бебетата могат да се появят разстройство, повръщане, суха кожа със зачервяване, стават раздразнителни и неспокойни, което може да бъдат симптоми на алергия, за което трябва да говорите с педиатъра си. Той най-вероятно ще ви препоръча специално мляко за кърмачета.  

Запек

Запек означава нередовна дефекация при бебе (два пъти седмично или по-малко). Изпражненията са по-твърди, дефекацията е по-рядка, трудна, дори болезнена, на повърхността на изпражненията може да се появи кръв.

Прочети статията
Издателският екип Novalac
Издателският екип Novalac,

Регургитация

Регургитацията (връщането на храна) често се среща при кърмачетата през първата година от живота им. Проявява се като неволно връщане на кърмата или храната от стомаха в хранопровода.

Прочети статията
Издателският екип Novalac
Издателският екип Novalac,
Всички статии