Начална > Образователно съдържание > Най-очакваните събития: първата годинка на детето

Най-очакваните събития: първата годинка на детето

Грижата за бебето може да бъде стресираща, но в същото време през първата година има много неща, които очакваме с огромно нетърпение и които не могат да се сравнят с нищо друго. Най-често срещаните и очаквани с нетърпение етапи са следните:

Усмивка

През първите два месеца ще изживеете много безсънни нощи в сълзи, ще имате чувството, че единственото, което правите, е да утешавате бебето. Но изведнъж ще се почувствате така, сякаш сте забелязали мимолетна усмивка – или може би просто бебето ви е направило гримаса. Около втория месец бебето ще започне да отговаря с усмивка, което ще ви донесе истинско удоволствие. Звукът на вашия глас или само лицето ви ще са достатъчни, за да накарат бебето ви да се усмихне.

Смях

Ако постоянният плач на вашето бебе вече ви изтощава и сте на ръба на отчаянието, искаме да ви успокоим, че скоро ще бъде различно. Около четвъртия месец можете да очаквате съвсем различен звук – бебешки смях. Най-хубавото на смеха на бебето е, че то се разсмива много лесно. Гримаса, гъделичкане или игра от типа „Къде е бебето?“ обикновено са достатъчни, за да го накарат да започне да крещи и да се кикоти. 

Бебето спи през цялата нощ

Обикновено родителите не очакват с нетърпение който и да е етап от живота на бебето повече от момента, в който то ще спи през нощта (това е особено вярно за родителите на бебе, което често се буди през нощта още от раждането си). Въпреки че е нереалистично и нездравословно да очаквате новороденото да спи през нощта (нощ, прекарана в сън, означава, че бебето спи 5-6 часа наведнъж), родителите могат да бъдат сигурни, че облекчението ще дойде скоро. Между 4 и 6 месец повечето бебета вече могат да спят продължително нощем.

Седеж

Колко различно изглежда светът, ако не лежиш постоянно по корем! Около 5 или 6 месец, повечето бебета могат да седят с опора – или да почиват на ръцете си пред тях, или да се облягат с гръб на възглавници или мебели. Обикновено могат да седят напълно самостоятелно между 7-ия и 9-ия месец.


Пълзене

Ако имате 8-месечно бебе у дома, можете временно да замразите членската си карта във фитнес залата. Скоро ще получите възможност да изпълнявате много упражнения, тичайки след вашето пълзящо бебе, което любопитно ще изследва всички ъгли на вашия дом. На девет месеца повечето бебета пълзят, използвайки и ръце, и крака. Все пак има и бебета, които никога не пълзят - този етап на развитие не е необходим за постигане на следните етапи – стоене и ходене.

Махане с ръчичка за довиждане

Махането за чао-чао не е просто сладък жест – това всъщност е начин за изразяване. До деветия месец повечето бебета започват да свързват звуци, жестове и техните значения. Те разбират, че махването на ръка е свързано с термина чао-чао и сбогуване.

Ядене на храна, нарязана на парчета

Когато храненето с лъжица вече не е интересно за бебето, то е готово да започне да се храни самостоятелно. Между 9 и 12 месец, бебетата развиват по-добър контрол върху ръцете и пръстите си, което улеснява грабването на малки предмети като парченца храна. За съжаление, на тази възраст те обичат да изследват вкуса и текстурата на почти всичко, така че храната не е единственото нещо, което ще се окаже в устата им. Безопасността на средата, в която расте бебето, е особено важна през този период.


Независим стоеж

До 12 месец повечето бебета могат да стоят без опора за кратко време. Те също така вече могат да предприемат няколко кратки стъпки, докато някой ги придържа. В седмиците или месеците преди бебето да започне да ходи самостоятелно, то ще прекарва часове в кръстосване на стаята. Това е най-добрият начин да се подготви за „истинското нещо“ – ходенето. 

Ходене

Ходенето е един от най-важните етапи в развитието на бебетата. Може би никой етап няма да получи толкова внимание (и снимки), както първите стъпки. Не всички деца започват да ходят до първия си рожден ден. Обичайната времева рамка, когато бебето започва да ходи, е между 9 и 17 месеца и повечето бебета правят няколко независими стъпки около 13-ия си месец.


Първи думи

„Мама! Тати!“ Нищо не може да се сравни с чувството, което ще изпитате, когато детето ви произнесе дума за пръв път. Бебето обикновено казва първите си думи около първия си рожден ден. През това време повечето бебета знаят как да кажат поне една правилна дума, докато активно се опитват да имитират другите. Дайте му още малко време и най-накрая ще можете да чуете и какво мисли.

Запек

Запек означава нередовна дефекация при бебе (два пъти седмично или по-малко). Изпражненията са по-твърди, дефекацията е по-рядка, трудна, дори болезнена, на повърхността на изпражненията може да се появи кръв.

Прочети статията
Издателският екип Novalac
Издателският екип Novalac,

Регургитация

Регургитацията (връщането на храна) често се среща при кърмачетата през първата година от живота им. Проявява се като неволно връщане на кърмата или храната от стомаха в хранопровода.

Прочети статията
Издателският екип Novalac
Издателският екип Novalac,
Всички статии