Начална > Образователно съдържание > Новородените - 7 повода за майчиното притеснение

Новородените - 7 повода за майчиното притеснение

Главата на новороденото изглежда различно

Очаквахте сладко бебе, с кръгла главичка и розови бузки, но то не изглежда така в първите дни след раждането. Ако главата на бебето е с малко неправилна форма (удължена), това е защото вероятно тя е била заседнала в таза за няколко часа. Бъдете търпеливи: малката глава скоро ще придобие по-правилна форма.

Новороденото има студени ръце и крака

Преди да затоплите апартамента твърде много или да повиете бебето в допълнително одеяло, опипайте гърдите му. Ако кожата в тази област е топла и розова, на детето не му е студено. Тъй като кръвообращението му все още се развива, повече кръв е налице в жизненоважните му органи и по-малко в крайниците. До три месеца може да отнеме пълната адаптация на кръвообращението на бебето към живота извън утробата.

Бебето има мехур на устната

Поради интензивното сучене (на гърда или на биберон на бутилката), много новородени получават мехури на устната си. Те не причиняват дискомфорт на бебето, но позволяват на устната да се втвърди, което улеснява процеса на сучене.

Дишането на бебето е различно

В първите дни след раждането, много родители проверяват дишането на бебето по няколко пъти през нощта. Често се случва бебето да прави кратка пауза по време на дишането и след това да диша по-бързо за известно време. Паузите до 20 секунди са нормални. По-правилно дишане бебето развива до своята шеста седмица.

Бебето киха много

Получихте ли съвет от по-възрастен, че трябва да облечете с повече дрехи бебето си, защото то киха в негово присъствие? Не се притеснявайте: новородените кихат много, но причината за това не е настинка или заболяване. Това просто е техният начин за прочистване на носните и дихателните пътища.

Изпражненията на бебето са течни

Кърмените бебета имат горчично-жълто на цвят изпражнение, което е доста течно и не образува конкретна форма. Бебетата, хранени с шише, имат малко по-плътни кафеникави изпражнения. Някои бебета се изхождат над 10 пъти на ден, а други само няколко дни дневно. И двата варианта са нормални, стига бебето да наддава тегло и да се чувства добре.

Детето постоянно е гладно

През първите седмици след раждането може би ще имате усещането, че единственото, което правите, е да храните бебето целодневно. Кърмените бебета искат да бъдат хранени по-често, защото майчиното мляко е лесно смилаемо, а в същото време бебчетата имат малък стомах и не могат да приемат големи количества наведнъж. От друга страна, новородените растат и се развиват бързо, така че се нуждаят от много енергия. През първите шест месеца бебето ще удвои теглото си, а до навършване на една година - ще го утрои. Ако имате проблеми с кърменето, не се притеснявайте. За щастие има качествен заместител на млякото, който можете да закупите в аптеките, а също така да получите правилния съвет от фармацевт кое мляко би било най-подходящо за вашето бебе. Също така, можете да проверите сами в п продуктовия каталог на Novalac.

Запек

Запек означава нередовна дефекация при бебе (два пъти седмично или по-малко). Изпражненията са по-твърди, дефекацията е по-рядка, трудна, дори болезнена, на повърхността на изпражненията може да се появи кръв.

Прочети статията
Издателският екип Novalac
Издателският екип Novalac,

Регургитация

Регургитацията (връщането на храна) често се среща при кърмачетата през първата година от живота им. Проявява се като неволно връщане на кърмата или храната от стомаха в хранопровода.

Прочети статията
Издателският екип Novalac
Издателският екип Novalac,
Всички статии