Начална > Образователно съдържание > Спазми или едно взискателно кърмаче?

Спазми или едно взискателно кърмаче?

През първите седмици след раждането някои кърмачета често плачат, което може да създава значително неудобство и тревожност у родителите. Повечето родители бързо поставят диагнозата сами — кърмачето им има спазми. Но дали наистина ги има? Всяко кърмаче плаче, което е напълно нормално. Но колко плач е нормално?

 • Новороденото плаче средно между 1,5 и 2 часа на ден. Плачът се разпределя през целия ден, по-интензивен е следобед.
 • Плачът се засилва към 6-та седмица от възрастта, когато кърмачето може да плаче до 3 часа на ден.
 • С възрастта плачът започва да намалява и на 6 месеца кърмачето плаче около 1 час на ден.

Кърмачетата със спазми и тези, които са по-взискателни, плачат повече. Колко ще плаче едно кърмаче, зависи също от неговия темперамент (вродени форми на поведение и показване на емоциите). Така още през 50-те години кърмачетата бяха разделени на обикновени, взискателни и сдържани. Въпреки че едно кърмаче може да има характеристиките на повече от една група, най-често преобладават тези на едната група. По този начин взискателните кърмачета плачат повече от нормалното, раздразнителни са, нямат редовен график на хранене и сън, трудно се адаптират към промените, страхуват се от непознати и се разстройват при по-силни звуци. Въпреки че плачат повече от обикновено, те все още не достигат нивото на плач на кърмачетата със спазми.

Няма ясен начин за диагностициране на спазмите, но се прилагат критериите на Wessel — известни също като "правилото на тройките" (3 часа плач на ден, 3 поредни дни и 3 поредни седмици). Кърмачето е иначе здраво, развива се и плаче главно в късния следобед или рано вечерта. Спазмите се появяват около втората седмица след раждането и изчезват между третия и четвъртия месец. Точно обратното, плачът на взискателните кърмачета започва с раждането и взискателното поведение остава през целия живот.

Основната разлика между кърмачетата, които имат спазми и взискателните кърмачета е, че кърмачетата със спазми нямат другите поведенчески характеристики, които проявяват взискателните кърмачета. Те не са хиперактивни, имат редовен график на хранене и сън. За разлика от взискателните кърмачета, кърмачетата със спазми започват да плачат без видима причина и е много трудно да се успокоят. Докато плачат, кърмачетата със спазми стискат пръсти в юмруци, свиват краката и извиват гърба си. Лицето им се зачервява и правят различни гримаси, коремът им е подут, често имат газове. Такива кърмачета много трудно се успокояват. Храненето, люлеенето и държането не им помагат.

Как да разграничим едно кърмаче със спазми от взискателно кърмаче

Кърмаче със спазми 

Взискателно кърмаче

Епизодите на плач спират на тримесечна възраст Епизоди на плач също се появяват след тримесечна възраст
Плачът продължава повече от 3 часа на ден, 3 дни в седмицата и 3 седмици Обикновено кърмачето не плаче повече от 3 часа на ден
Има по-малко епизоди на плач, но те продължават дълго Няколко по-кратки епизода на плач
Кърмачето трудно се успокоява Интензивни, негативни реакции към силни стимули
Нормални режими на хранене и сън Нередовен сън и хранене
Трудно е да се адаптирате към промените и рутината

За щастие спазмите или взискателният темперамент на кърмачето не означават заболяване или някакви други проблеми. Просто трябва да се преживеят периодите на интензивен плач. Опитайте някои успокояващи техники, предлагаме следното:

 • по-плътно завиване с одеяло
 • оригване
 • масаж на корема
 • звуци в ритъма на сърцебиенето на майката, напр. прахосмукачка или пералня
 • люлеене и носене на бебето наоколо
 • возене в количка или кола
 • залъгалка
 • топла баня
 • бутилка с топла вода
 • пробиотици
 • ако кърмачето е кърмено, може да се наложи майката да избягва мляко и млечни продукти в продължение на няколко седмици
 • ако кърмачето е хранено с млечна формула, сменете млякото

Не препоръчваме следното:

 • преждевременно въвеждане на гъста храна
 • използване на лекарства като спазмолитици, антихистамини и др.
 • използване на билкови препарати и капки без консултация с педиатър или фармацевт

Важно е да запомните, че за взискателните кърмачета най-вероятно нито едно от горните решения няма да има ефект, така че не изпробвайте твърде много различни методи за много кратко време.

Ако наистина не можете да успокоите кърмачето и сте изтощени, оставете го за известно време на близките си. Ако сте сами, увийте го в одеяло, сложете го в креватче, прошепнете няколко утешителни думи и излезте от стаята. Може би кърмачето ще спре да плаче само. Отделете малко време, за да се успокоите. Ако кърмачето все още плаче след няколко минути, опитайте се да го успокоите отново.

Факт е, че всяко кърмаче плаче, някои повече, други по-малко. Плачът не е нещо необичайно и не е резултат от лошо родителство. Не правите нищо лошо. Дори най-добрите родители имат взискателни кърмачета или кърмачета със спазми. Не сравнявайте своето кърмаче с другите. Всяко кърмаче е уникално. Не приемайте съветите на другите като критика, а им се усмихнете и им благодарете, и след това правете това, което смятате за най-добро.

Напълно нормално е да бъдете неспокойни, уплашени, несигурни и ядосани в периода, когато кърмачето Ви плаче много. Позволете си да изпитате всички тези емоции и не се опитвайте да бъдете перфектни.

Запек

Запек означава нередовна дефекация при бебе (два пъти седмично или по-малко). Изпражненията са по-твърди, дефекацията е по-рядка, трудна, дори болезнена, на повърхността на изпражненията може да се появи кръв.

Прочети статията
Издателският екип Novalac
Издателският екип Novalac,

Регургитация

Регургитацията (връщането на храна) често се среща при кърмачетата през първата година от живота им. Проявява се като неволно връщане на кърмата или храната от стомаха в хранопровода.

Прочети статията
Издателският екип Novalac
Издателският екип Novalac,
Всички статии