Начална > Образователно съдържание > Съвет от патронажна сестра

Съвет от патронажна сестра

В първите месеци след раждането майката с нетърпение очаква посещението на медицинска сестра, която осигурява грижи за новороденото и дава редица съвети, които са много ценни за майката.

Цветът на изпражненията не детето

Изпражненията на бебето обикновено са жълти на цвят. Има ли нещо нередно, ако е зелено? Изпражненията в зелен цвят не означава нищо сам по себе си (ако няма други проблеми). Цветът на изпражненията означава само колко бързо се придвижва храната през червата. Ако метаболизмът е много бърз, което е обичайно при бебета, които ядат само течна храна, тогава изпражненията са жълти. Ако метаболизмът се забави малко, тогава изпражненията обикновено са зелени на цвят. Ако метаболизмът се забави още повече, тогава изпражненията стават кафяви (което е обичайно при гъста храна).

Достатъчно мляко ли поема бебето?

В първите няколко дни след завръщането си от родилния дом майките често се притесняват дали имат достатъчно кърма (особено ако са се старали много с кърменето в болницата). В първият триместър бебетата обикновено наддават от 150 до 200 g тегло на седмица. Тъй като майките често изпитват трудности при претеглянето на бебетата си точно, следните показатели могат да бъдат полезни:

 • От приблизително третия или четвъртия ден след раждането ще сменяте поне пет до седем пъти много мокри пелени на ден.
 • Кърмачето ще започне да дефекира приблизително от третия ден нататък три до четири пъти на ден.
 • Вашето бебе ще иска да бъде кърмено често (средно осем до дванадесет пъти на ден). Режима на кърмене е строго индивидуален при всяко дете, повечето пъти на всеки час, но също и на всеки половин час или на всеки три часа - няма правило.
 • Кърмачето изглежда здраво, има здрав тен, стегната кожа, жизнено и активн.

Обрив от памперси

Какво да направим при поява на обрив от памперсите?

 • Сменяйте памперсите на бебето често, ако се налага дори и през нощта.
 • Измивайте областта под памперса  добре с хладка вода ( не използвайте мокри кърпички с алкохол).
 • Нежно подсушете кожата (не трийте).
 • Използвайте балсам, който създава защитен слой (това означава, че може би ще се наложи да опитате няколко различни балсама, преди да разберете кой е най-подходящ за вашето бебе).                                  
 • Детето не трябва да носи прекалено тесни пелени - малко по-големите пелени позволяват по-добра циркулация на въздуха.
 • Когато е възможно (когато е по-топло), оставете детето без памперс върху сигурна повърхност, която лесно може да се почисти. 

Следродилно физическо състояние

Следродилната депресия е напълно нормална (среща се при 80% от майките). Започва на третия до петия ден след раждането и продължава няколко дни. Характеризира се с плач, чувство на умора, раздразнителност, притеснение и др. Важно е да се има предвид, че такова състояние няма да бъде закономерност на майчинството и ще отмине относително бързо. Можете да си помогнете по следните начини:

 • Бъдете щадящи към себе си. Пийте и яжте достатъчно, спете колкото можете, не се обвинявайте, че се чувствате зле и не очаквайте твърде много от себе си.
 • Помолете за помощ (вашата майка, свекърва, приятели – на този, на който най-много можете да се доверите).
 • Говорете за чувствата си, защото не сте единствени, които изпитвате това. По-добре да поговорите с вашият партньор, добър приятел или други майки в същия период. 
 • Обърнете внимание на външния си вид. Вземете свежаващ душ, положете грижа за лицето и косата си, и малко грим могат да ви помогнат да се почувствате по-добре. 
 • Периодично се възнаграждавайте с неща, на които сте се наслаждавали преди раждането. (пазаруване, топла вана, хубава книга или филм).
 • Почивайте. Лягайте си, когато бебето спи.
 • Разхождайте се. Разходката и свежият въздух ще ви освежат. 

Грижа за пъпчето

Грижата за пъпчето на бебето е една от най-важните задачи, когато става въпрос за новородени. Понякога майките се страхуват да докоснат и повдигнат пъпа, който трябва да почистят старателно. Препоръчваме да се почиства със стерилна марля и физиологичен разтвор (за разлика от алкохола, който се е използвал в миналото, тъй като по-новите проучвания показват, че пъпчето изсъхва и пада по-бързо, ако се почисти с изотоничен физиологичен разтвор и се подуши добре). Почистете пъпчето с пръсти в една посока. Дори изпражнения или урина да влязат в контакт с пъпа, това не е притеснително, трябва само да се почисти и подсуши добре. Обикновено пъпът пада няколко дни след раждането и дотогава трябва да изчакате с първоначалното къпане на бебето.

Посещения

Все още е обичайно роднините и приятелите да искат да видят бебето възможно най-скоро. Възможно е да се образува опашка пред дома на новото семейство. Всички те дават много добре планирани (и често противоречиви) съвети. Всичко това може да дойде в повече за майката, която е в процес на адаптация към новата си роля, която е напълно различна от тази преди раждането и я прави много чуствителна. Тя може да се опасява, че посетителите могат да са приносители на вируси и инфекции (особено през есенно-зимният период, още повече ако сред посетителите има и малки деца), че гостите ще останат твърде дълго, което ще се окаже изтощително за бебето (особено ако всички искат да го подържат). Няма нищо лошо, ако в такива случаи майката откаже посетители и любезно ги помоли да дойдат по-късно, когато бебето поотрасне и когато самата тя също ще се почувства по-добре. Тук таткото също може да помогне, като ограничи малко броя на посетителите. Важно е майката да се довери на себе си и да действа по начин, който смята, че е най-добър за нея и нейното бебе.

Колики

Кърмещите майки често си задават въпроса какво могат да ядат, така че да предотвратят появата на колики при бебето. Понякога преминават на съвсем еднотипен режим на хранене, които изключва приема на пресни плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни, което не е полезно за здравето на майката. Този вид диета е мит от миналото и няма научна обоснованост. Освен това не е подходящо, ако майката избягва определени храни с цел предотвратяване на потенциални алергии при детето.

Кърмачето през първата си година пие много по-голямо количество мляко (според теглото си), отколкото в по-късен етап от живота му. Червата му трябва да смилат много храна, което не е лесна задача. Поради това могат да се появят дискомфортни спазми и подуване на корема. Можете да помогнете на кърмачето, като масажирате коремчето му по посока на часовниковата стрелка. Преди всичко имайте предвид, че този период на неутешителен плач е временен и всичко, от което се нуждаете, е търпение.

Запек

Запек означава нередовна дефекация при бебе (два пъти седмично или по-малко). Изпражненията са по-твърди, дефекацията е по-рядка, трудна, дори болезнена, на повърхността на изпражненията може да се появи кръв.

Прочети статията
Издателският екип Novalac
Издателският екип Novalac,

Регургитация

Регургитацията (връщането на храна) често се среща при кърмачетата през първата година от живота им. Проявява се като неволно връщане на кърмата или храната от стомаха в хранопровода.

Прочети статията
Издателският екип Novalac
Издателският екип Novalac,
Всички статии