Начална > Образователно съдържание > То вече е у дома – първите дни с новородено и неговото кърмене

То вече е у дома – първите дни с новородено и неговото кърмене

Новият член на семейството е у дома и започва период на адаптация към новороденото. Животът на семейството се обръща с главата надолу и в първите дни и седмици всичко е свързано с новороденото и майката.

Младите майки имат много въпроси. Ще отговорим на някои от най-често задаваните въпроси, свързани с храненето на новороденото през първите месеци от живота му.

Колко дълго и колко често трябва да кърмите?

За да бъде успешно кърменето, е необходимо то да започне веднага след раждането. При първия телесен контакт с майката новороденото ще намери гърдата и зърното, и ще започне да суче. Първото кърмене трябва да продължи докато новороденото не спре да суче само.

През първите три до четири седмици след раждането, майчиното мляко се нарича коластра или първо мляко. То представлява гъста жълтеникава течност, богата на имуноглобулини и други протеини, мазнини, минерали и мастноразтворими витамини. Коластрата също е наричана „първа ваксина“. През първите няколко дни новороденото трябва да се кърми възможно най-често. Важно е новороденото да се кърми на едната гърда, докато то само пусне зърното, и едва тогава да бъде предложена втората гърда.

До тук нещата са лесни, бебчетата са заедно с майките си в родилния дом и медицинските сестри могат да им помогнат при всеки проблем. На третия ден, когато майката и новороденото обикновено напускат родилния дом, започва опознаването в домашна среда. Скъпи майки, на първо място бъдете смели. Всяка майка прави всичко възможно за бебето си във всеки един момент.

От третия до петия ден след раждането, гърдите започват да отделят преходно мляко, а след две до три седмици - зряло мляко. През първия месец новороденото се слага на гърди всеки път, когато пожелае, като в същото време се удължава и времето за кърмене. Бебето суче най-трудно през първите пет минути, като тогава изпива по-голямата част от млякото, затова кърменето трябва да продължи в периода 10 - 20 минути. Бебето трябва да изпразни гърдата напълно, но ако не е, майката трябва да го направи след това.

Какво да правим, ако кърменето се окаже невъзможно?

Понякога въпреки голямото желание и старание от страна на майката, кърменето не е възможно, защото тя просто няма достатъчно мляко или е била посъветвана да не кърми поради здравословни причини. В такава ситуация е много важно майката да няма абсолютно никакво чувство за вина, защото то е неоправдано и дори може да навреди на връзката между нея и бебето.

Когато кърменето не е възможно, ние предлагаме мляко за кърмачета, и след шест месечна възраст - преходно мляко за кърмачета. Адаптираните млека за кърмачета са достатъчен заместител на майчиното мляко, тъй като техният хранителен състав и енергийна стойност са възможно най-сходни с тези на майчиното мляко, за да осигурят здравословно развитие и растеж на бебето.

От колко на брой хранения има нужда новородено?

Няма универсален отговор. Индикатор за достатъчен прием на мляко чрез кърмене или хранене ексклузивно с млечна формула е броят на мокрите пелени, които можем да очакваме (6 или повече за 24 часа). Обикновено бебето настройва ритъма си на хранене самостоятелно за няколко седмици с шест до седем хранения за денонощие. Младите майки също трябва да са наясно, че новороденото показва готовността си за хранене чрез поредица от признаци (повишена възбудимост и активност, бързи движения на очите, движение на устните, търсене на гърда, придвижване на ръцете към устата, сукателни движения, звуци, наподобяващи сукане, тихи звуци, безпокойство, въздишане и плач), които майките трябва да разпознаят. Добре е да запомните, че плачът не е първият, а късният признак на глад.

Запек

Запек означава нередовна дефекация при бебе (два пъти седмично или по-малко). Изпражненията са по-твърди, дефекацията е по-рядка, трудна, дори болезнена, на повърхността на изпражненията може да се появи кръв.

Прочети статията
Издателският екип Novalac
Издателският екип Novalac,

Регургитация

Регургитацията (връщането на храна) често се среща при кърмачетата през първата година от живота им. Проявява се като неволно връщане на кърмата или храната от стомаха в хранопровода.

Прочети статията
Издателският екип Novalac
Издателският екип Novalac,
Всички статии