Чувството, когато осъзнаете, че във Вас расте нов живот, е просто безценно! Пред Вас са прекрасни месеци, които завинаги ще оставят следа в паметта и сърцето Ви.
Въпреки че започваме да броим възрастта на детето при раждането му, трябва да мислим за здравословното му развитие много по-рано. Най-важните 1000 дни на детето са започнали още при зачеването и ще продължат до втората му свещичка на тортата. Разнообразното и балансирано хранене по време на бременността е от съществено значение за безгрижната бременност и здравословното развитие на вашето бебе.
Основни хранителни вещества и тяхната роля за развитието на бебето
Фолиева киселина
Фолиева киселина
Защо е важна по време на бременност?
През първите четири седмици от бременността, е необходима главно за правилното развитие на невралната тръба, т.e частта от плода, която се развива в мозъка, гръбначния мозък, задната част на черепа и прешлените. Бременната жена обикновено разбира, че носи дете едва през 4-та седмица от бременността, така че трябва да осигури достатъчен прием на фолат още по време на самото планиране на бременността. На по-късен етап, фолатът е важен и за образуването на кръвни клетки и костен мозък, а по време на кърмене майката избягва анемията, като приема фолиева киселина.
Какво е фолат или фолиева киселина?
Фолатът е витамин от група B, по-специално витамин B9. Фолиевата киселина, от друга страна, е синтетично получена форма на витамин B9, която често се използва за заместване на фолат с хранителни добавки, когато приемът на фолат е особено важен и повишен.
Храни, които съдържат фолиева киселина
Добри източници на фолиева киселина са зелените зеленчуци, особено зелените листни зеленчуци като спанак и маруля, както и домати, бобови растения, ядки, портокали, кълнове, пшеничен зародиш и пълнозърнести храни, но също така картофи и яйца.
На какво трябва да обърнем внимание?
Дневната нужда от фолат е по-висока при бременни жени и кърмачки и възлиза на 600 µg. Тъй като е трудно да се задоволят повишените нужди с редовно хранене, специалистите препоръчват допълнителен прием на фолати с хранителни добавки. Въпреки това, не всички добавки с фолиева киселина са еднакви. Някои по-модерни хранителни добавки съдържат фолиева киселина в активна форма. Това означава, че поетата фолиева киселина в тялото не трябва да преминава през процеси, които я правят „полезна“, а вече се консумира в тази форма. По този начин, организмът използва пълноценно фолиевата киселина. Освен да изберете продукт с активна фолиева киселина, е важно да се доверите и на качеството на продукта. Винаги можете да се свържете с вашия гинеколог или фармацевт в аптека за експертен съвет.
Ако консумираме твърде много фолиева киселина, излишната фолиева киселина се екскретира с урината. Общата безвредна дневна доза е 1000 µg.
Йод
Йод
Защо е важен по време на бременност?
Нуждите от йод се увеличават с около 15% по време на бременността, така че е важно да се осигури достатъчно количество йод. Той играе важна роля в контрола на растежа на бебето, формирането на костите и развитието на мозъка. Дефицитът на йод може да доведе до кретинизъм. Поради повишената нужда от йод се препоръчва добавянето на 100-150 µg йод с хранителни добавки по време на бременност.
Какво представлява йодът?
Йодът е микроелемент. Той е съставна част на хормона на щитовидната жлеза и играе централна роля във функционирането на метаболизма. Йодът навлиза в тялото основно чрез храната, като съдържанието му в храните варира значително в зависимост от региона.
Храни, които съдържат йод
Йодът се съдържа в големи количества в морската риба, млякото и млечните продукти, водораслите и други морски продукти. За предотвратяване на дефицит, той се добавя към готварската сол.
На какво трябва да обърнем внимание?
Не е възможно да се консумира твърде голямо количество йод, при употребата на трапезна сол. Консумацията на водорасли и продукти от водорасли по време на бременност не се препоръчва, тъй като те могат да съдържат много големи количества йод, както и арсен или други вредни вещества, така че употребата им по време на бременност не се препоръчва.
Желязо
Желязо
Защо е важно по време на бременност?
По време на бременност, желязото спомага за здравословното физическо и умствено развитие на плода и образуването на плацентата. Нуждите на една бременна жена нарастват с 20%. Дефицитът на желязо увеличава риска от преждевременно раждане и ниско тегло при раждане. Важно е при здрави бременни жени дневният прием да е възможно най-близо до 16 mg/ден.
Какво представлява желязото?
Желязото е минерал, който поема важни функции в тялото, като пренос на кислород и образуване на кръв.
Храни, които съдържат желязо
Червено месо (говеждо, агнешко), вътрешности, бобови растения (леща, боб, грах), ядки и семена, пълнозърнести продукти, копър, зеле.
На какво трябва да обърнем внимание?
Що се отнася до желязото, важно е дневният прием да е възможно най-близо до 16 mg/ден, тъй като дори прекомерният прием на желязо може да доведе до преждевременно раждане или по-ниско тегло на детето при раждане. Практически е невъзможно да получите твърде много желязо с храната. Трябва обаче да внимаваме особено, когато използваме лекарства с по-високи дози желязо.
Омега-3 мастна киселина DHA
Омега-3 мастна киселина DHA
Защо DHA е важна по време на бременност?
Приемът на DHA чрез майката спомага за нормалното развитие на мозъка и зрението на детето. Дефицитът на DHA може да доведе до появата на алергии, атопичен дерматит и астма при детето, а също така може да се увеличи рискът от преждевременно раждане.
Какво е омега-3 мастна киселина DHA?
Мастните киселини изграждат клетъчните мембрани и много хормони. Те са важни и като източник на енергия. Омега-3 мастните киселини са есенциални мастни киселини, което означава, че тялото не може да ги произвежда само, така че трябва да се погрижим за техния достатъчен прием с подходящо хранене.
Храни, които съдържат омега-3 мастни киселини
Омега-3 мастни киселини и омега-6 мастни киселини се намират в майчиното мляко, растителните масла (напр. рапично масло, орехово масло, ленено масло), ядки и семена (напр. орехи). DHA също присъства в рибните масла или мазната морска риба.
На какво трябва да обърнем внимание?
Препоръчително е бременните жени, които не консумират (редовно) мазна морска риба, да приемат допълнително хранителни добавки с DHA.
Витамин D
Витамин D
Защо е важен по време на бременност?
Поради ускорения растеж на детето, той е изключително важен по време на бременност, тъй като играе централна роля в изграждането на костите, мускулите и зъбите. Освен това засилва имунния отговор в борбата с инфекциите, защитава нервните клетки в мозъка, има положителен ефект върху сърдечно-съдовата система и предпазва от някои видове рак. Недостигът на Витамин D по време на бременност може да увеличи чувствителността към инфекции, да повиши кръвното налягане и да увеличи риска от преждевременно раждане.
Какво представлява витамин D?
Мастноразтворим витамин, което означава, че тялото може да го съхранява. Получаваме по-голямата част от него в тялото чрез слънчевите UV-B лъчи. Ние получаваме само около 10% от Витамин D чрез храната.
Храни, които съдържат витамин D
Мазни морски риби, като херинга, змиорка, скумрия или риба тон, мляко, масло, яйчен жълтък, мая, авокадо и телешки черен дроб.
На какво трябва да обърнем внимание?
Предозирането на Витамин D е възможно само при продължителен прием на продукти с Витамин D.
Кърмата е най-добрата храна за кърмачетата. Млеката Novalac се използват само по препоръка на експерти в медицината, фармацията, храненето или друг специалист, отговорен за грижите за майката и детето.